Att byta bromsvätska är enormt viktigt för att försäkra sig om att bromsarna fungerar optimalt och för att du ska kunna köra ditt fordon säkert. Vätska bör bytas vartannat år eller efter 3 000 mil, beroende på vilket som inträffar först. Autoexperten har 350 verkstäder runt om i landet som kan hjälpa dig med byte av bromsvätska.

BOKA TID

Varför ska du byta bromsvätska?

Bromsvätskan gör att det är möjligt att sakta ner när du trycker på bromsen. Den aktiverar kraften som bildas när du trycker på bromspedalen och genom att föra över kraften till själva hjulet kan du bromsa in. Värme genereras från den friktion som skapas när du bromsar och den kan skada bromsvätskan. Bromsvätskan kan även förvandlas till ånga, vilket innebär att det är enormt viktigt att följa alla rekommendationer när det gäller att byta bromsvätska.

Luft eller vatten i din bromsvätska gör att den fungerar sämre eftersom bromsvätskan inte kan stå emot samma tryck som en oskadad och oförorenad vätska. Det finns även ett annat viktigt syfte med bromsvätska och det är att den fungerar som ett smörjmedel. Vätska hjälper till att smörja rörliga delar och att förhindra uppkomsten av rost. Om bromsvätskan inte är i bästa skick influerar den hur olika delar av hur din bil fungerar.

BOKA TID

Byte av bromsvätska

Det är inte komplicerat i sig att byta bromsvätska men det tar tid och är ofta ett smutsigt arbete. Bromsvätska är inte speciellt dyrt att köpa men om du ska själv byta den kan du behöva investerar i lämpliga verktyg. Det första steget är att dränera den befintliga bromsvätskan. En tyckblödare är ett bra verktyg och de är relativt billiga att köpa. Om du vill använda vakuummetoden behöver du en vakuumpump som passar bredden på huvudcylindern.

En domkraft gör det lättare att komma åt varje broms. När du byter bromsvätska är det bra med hjälp av någon som trycker ner bromspedalen. Du kan öppna bromsluftningsventilen för varje hjul och dränera medan bromsen är nedtryckt. Fyll på med ny bromsvätska och pumpa därefter bromspedalen så att vätskenivåer i huvudcylindern ökar. Ibland kan varningslampan tändas när du gjort klart allt men lampan släcks om du trycker ner bromspedalen snabbt.

Skulle du vilja få hjälp med byte av bromsvätska kan du klicka här för att få prisförslag och boka bilservice och verkstadsbesök.

  • 3 års funktionsgaranti på våra egna reservdelar, vilka motsvarar originalkvalitet
  • Delbetala räntefritt i upp till 24 månader med Autoexperten-kortet
  • Boka tid online hos någon av våra 350 verkstäder så får vi din bil att leva längre