Klarar dina däck en säsong till?

Klarar dina däck en säsong till? Eller måste du investera i nya? Däcken är den enda kontakten mellan bilen och vägen så valet av däck är viktigt, bilens alla säkerhetssystem kan sättas ur spel om de inte gör sitt jobb.

ATT VÄLJA DÄCK

Att välja rätt däck kan kännas komplicerat – vilket däck är bäst? Valet beror på vilket behov du har. Först måste du dock utgå från vad som är originalmonterat på fordonet eller vilka alternativa dimensioner som är godkända för just ditt fordon. Autoexperten erbjuder kvalitetsdäck från flera tillverkare.

Gå till vår verkstadssida och filtrera på däckhotell för att hitta en verkstad med däckförvaring nära dig. Här kan du även köpa däck och delbetala räntefritt i 24 månader med Autoexperten-kortet 

Varför vinterdäck?

Gummiblandingen i dagens sommardäck är inte gjord för lägre temperaturer och hårdnar därför vid ungefär 7°C. Då är ett modernt vinterdäck mer effektivt tack vare sin speciella gummiblandning och slitbanans speciella utformning som ger bättre grepp på kalla och hala körbanor. 

Det finns två typer av vinterdäck – friktion- och dubbdäck.

Friktionsdäck (odubbade däck)

Om väglaget består av lös snö anses friktionsdäck vara överlägsna dubbdäck och på hård snö ses de som jämbördiga. Det är lagligt att köra med friktionsdäck på sommaren men det kan vara direkt farligt eftersom deras mjuka gummiblandning ger sämre bromsverkan och vägegenskaper när det är varmt.

Dubbade däck

Under perioden 1 oktober till 15 april är det tillåtet att använda dubbdäck vid vinterväglag. Miljömässigt är dubbdäck något av en skurk eftersom rullmotståndet ökar och bilen slukar mer bränsle, men på isiga underlag är de det säkraste alternativet. Av miljöskäl är det dessutom i vissa kommuner förbjudet att köra med dubbat på en del gator eftersom dubbarna river upp partiklar från vägen.

Vad säger lagen gällande däck

För personbil, husbil, lätt buss och lätt lastbil gäller följande:

  • Vinterdäck krävs från 1 december till 31 mars om vinterväglag råder
  • Dubbdäck får användas 1 oktober - 15 april
  • Mönsterdjupet på vinterdäck måste vara minst 3 mm
  • Det får inte finnas både dubbade och odubbade däck på bilen

Om bilen har dubbdäck måste också en släpvagn som är kopplad till bilen ha det vid vinterväglag. Har bilen odubbade vinterdäck ska släpvagnen ha antingen dubbade eller odubbade vinterdäck.

Däckhotell

Trött på att stuva om i förvaringsutrymmet, kånka smutsiga däck och förstöra både kläder och dig själv? Lösningen finns nära dig. Flera av våra Autoexperten-bilverkstäder erbjuder däckförvaring (däckhotell). De förvarar däcken åt dig och du sparar plats hemma som kan användas till annat. När det är dags för däckbyte så hjälper verkstaden dig med ditt byte.

Gå till vår verkstadssida och filtrera på däckhotell för att hitta en verkstad med däckförvaring nära dig. Här kan du även köpa däck och delbetala räntefritt i 24 månader med Autoexperten-kortet