Det var ingen slump att Finansmarknads- och bostadsminister Per Bolund (MP) valde Autoexpertens bilverkstad i Täby när han i måndags presenterade nyheten i regeringens höstbudget, en ”bygga-om-bonus”, ett bidrag för att konvertera befintliga bensinbilar till etanoldrift. Autoexperten jobbar aktivt för en fossilfri fordonsflotta till år 2030 och har sedan en tid drivit frågan om etanolkonvertering för att bidra till att minska fordonsbranschens klimatpåverkan.

Det finns idag cirka 2,7 miljoner bensinbilar som går att konvertera till etanol. En konvertering skulle ge en minskad klimatpåverkan med 80 procent per fordon om man räknar med svenskproducerad etanol. En relativ enkel åtgärd som ger stor klimateffekt.

– ­Det är en möjlighet för dem som inte har så tjock plånbok att de kan köpa en elbil eller laddhybrid. Istället kan de bygga om sin befintliga bensinbil för cirka 5 000 kronor med bonusen och kunna köra mer hållbart, säger Per Bolund, finansmarknads- och bostadsminister.

Autoexperten jobbar aktivt, driver på och vill vara en del av lösningen i omställningen till en fossilfri fordonsflotta år 2030. Vi har ett ansvar och en viktig roll att ta hand om, serva och konvertera bilar som redan finns. I Autoexpertens strategi är etanolkonvertering en viktig del tillsammans med gas- och eldrivna fordon för att kunna minska branschens utsläpp och klimatpåverkan.

– Det är hållbart att ta vara på de bilar som redan rullar på våra vägar. Därför välkomnar vi regeringens bonus. Ingen ska behöva köpa en ny bil, säger Anders Nilsson, affärsområdeschef Autoexperten.

För att bilen ska kunna konverteras på ett säkert sätt och utsläppsminskningen garanteras, krävs att bilverkstaden använder godkända produkter samt att konverteringen utförs av en rätt utbildad bilmekaniker.

– ­Som bilägare ska du känna dig trygg och säker när du lämnar in din bil till verkstaden för konvertering, säger Mickael Persson, vd Min bil, en del av Autoexperten.

Det tar ungefär en till två timmar och kostar runt 10 000 kronor (cirka 5 000 kronor med bonus) att konvertera en bensinbil till etanoldrift. Med drygt 400 bilverkstäder runt om i landet skulle Autoexperten, med en heltidsanställd bilmekaniker för konvertering på varje verkstad, kunna bygga om alla bensinbilar på mindre än sju år.

Enligt Autoexperten sa ingen behöva köpa ny bil och man tror på att laga det som är trasigt, hellre än att köpa nytt. Det blir gynnsamt såväl för den privata ekonomin som för miljön. Längre leve din bil – helt enkelt.

Relaterat från bloggen

Teknikens Värld och Vi Bilägare utser oss till testvinnare 21 mar

- förlänger avtalet och blir premiumpartner 11 nov

Elisabeth Juudas - en del av tränarduon för Team Autoexperten 19 aug

Ny tränare Team Autoexperten 21 jun

Dags för vårstädning av garaget 17 maj

Linn Persson - en av Sveriges främsta skidskyttar 11 apr

Vi tror på att laga det som är trasigt 13 okt

Längre leve din bil 25 maj