När ska jag göra bromsservice?

Bromsarna består av flera komponenter och systemet är relativt sårbart. Om en del inte fungerar så fungerar inte heller helheten. Kanske är det så att du har känt att bromsarna inte tar ordentligt, kanske pulserar de när du trycker ner pedalen eller på annat sätt beter sig konstigt - då är det viktigt att låta en verkstad titta på vad problemet kan vara och det görs genom en felsökning av systemet. När man bromsar bilen är det inte bara av betydelse hur hårt du trycker ner pedalen utan hydrauliken spelar stor roll för bromsarnas funktion. Bromsvätskan som ingår i det systemet bör regelbundet kontrolleras.

Behållare för bromsvätska

Vad ingår i ett bromssystem?

Bromsar består vanligtvis av bromsskivor och bromsklossar/bromsbelägg. Bromsklossarna sitter i ett bromsok och med hjälp av hydrauliken i kolvarna trycks klossarna mot skivan och skapar friktion som är den bromsande funktionen.

När ska jag göra service av mina bromsar?

Det sunda förnuftet avgör vanligtvis när det är dags att serva bromsarna. Men man kan också säga att grundregeln är att om det låter konstigt från bromsarna eller om de känns annorlunda när du trycker på pedalen så är det läge att lämna in bilen för en felsökning. Du kan givetvis göra en första koll på egen hand om du lyfter upp bilen med en domkraft. Om du tar bort hjulen så blottas bromsarna och du kan se om det till exempel är bucklor på bromsskivorna eller om de ser skeva eller rostiga ut. Det gör verkstadens service mer effektiv om du redan innan har identifierat problemet, åtminstone i hög grad.

Bromsarna är ett av bilens absolut viktigaste säkerhetssystem, inte bara för din egen skull utan för dina medtrafikanter och övriga i din omgivning. 

Vad kostar en bromsservice?

Priset på en service av bromsarna varierar beroende på hur snabbt man kan identifiera problemet samt vilken typ av bil det är. Här till höger kan du få ett kostnadsfritt prisförslag från en av våra bilverkstäder.