Datum och regler för däckbyte

Under perioden 1 december till 31 mars är det lag på att ditt fordon ska ha vinterdäck om det är vinterväglag. Du kan också använda likvärdig utrustning, som snökedjor exempelvis.

Under perioden 1 oktober till 15 april får du använda dubbdäck.

Under perioden 16 april till 30 september är det förbjudet att använda dubbdäck om det inte är eller förväntas bli vinterväglag.

Det är vinterväglag om det är snö, is, snömodd eller frost på någon del av vägbanan eller vägrenen.

Klicka här för att boka tid för däckbyte/hjulskifte.

Pris på däckbyte

Vad kostar det egentligen att byta däck? Det är givetvis inte så lätt att svara på, men ett par hundralappar får man nog räkna med. Priset brukar dessutom stiga om man är sent ute och i synnerhet om man använder sig av "Stormarknads-skiftare", vilket innebär när det står ett gäng utanför en stormarknad på en parkering och skiftar bilars däck på löpande band. Tempot är snabbt och även om det är kö så brukar det gå ganska snabbt, men det kostar också lite mer än om du bokar tid hos din verkstad - i god tid innan väglagen förämras.

Vilka däck är bäst för att minska risken för vattenplaning?

För att minska risken för vattenplaning är det bäst om däcken är smala och har ett bra mönsterdjup, breda däck har större kontaktyta mot vägen och större möjlighet att plana. 

Vilken typ av däck orsakar mest dammpartiklar?

Den typ av däck som orsakar mest partiklar i luften är tveklöst dubbdäck. De sliter upp mycket damm och andra partiklar från vägbanan som sedan sprids i luften och skapar föroreningar. Det är orsaken till varför man i vissa delar av centrala Stockholm valt att förelägga med dubbförbud. Ett alternativ till dubbdäck är så kallade friktionsdäck.