Vad är elbilsladdning?

Elbilsladdning kan ske på ett par olika sätt.

Portabel laddning - fortfarande kanske ett av de vanligaste sätten att ladda bilen. I ett vanligt eluttag med din egen kabel. Att det kallas för portabel laddning beror på att du har kabeln med dig, den är alltså portabel.

Stationär laddning - för stationär laddning krävs det att du haren specifik laddbox installerad som är avsedd just för elbilsladdning. Med en stationär laddbox kan det handla om såväl normalladdning som semisnabb laddning och det beror på laddboxens effekt, hur hög den är. Laddboxen kan ha antingen en fast kabel eller så är det en laddstolpe som kräver att bilen har sin egen laddkabel.

Snabbladdning - den här varianten är vanlig vid publika laddstationer eftersom den som namnet antyder laddar din bil snabbt. Snabbladdningen kräver höga effekter genom enkelriktad likström och är därför vanligast vid tex snabbmatskedjor utmed motorvägen eller utanför matbutiker etc.

Hur snabbt går det att ladda en elbil?

Hur lång tid det tar att ladda en bil är svårt att svara på eftersom det beror på så många olika saker. Tex vilken effekt laddstationen har och vilken typ av kontakt du har i bilen, typ 1 eller typ 2. Typ 1-kontakten kan bara laddas med enfas medans en bil med typ 2 kan laddas från en box med högre effekter och genom trefas. Hur lång tid det tar att ladda varierar helt enkelt beroende på laddstationens prestanda. Hemma är det sällan något problem om bilen står och laddar över en hel natt, 8-10 timmar, men på resan är det smidigaste ofta en så kallad snabbladdare. Då kan en stor del av batteriet laddas på 1-2 timmar, eller i vissa fall kortare tid.

Bilden nedan visar några exempel på hur lång tid det tar att ladda en bil med olika effekter.

Charge Amps produkter

Ray - säker laddning ur vägguttag

Med produkten som kallas Ray har Charge Amps lagt fokus på användarvänlighet. Det ska vara smidigt och enkelt att ladda. Laddningen är alltid säker, tack vare att Ray har en sensor som håller koll på temperaturen och när det blir för varmt ställs amperestyrkan automatiskt ner, vilket gör att det är säkert att ladda i ett vanligt vägguttag.

Beam - när du är på väg

Den här kabeln funkar vid publika laddstationer med Typ 2-uttag. Den är lätt, har ett ergonomiskt grepp och tål såväl fukt och smuts som kalla och varma temperaturer ( -25 C till +40 C). Perfekt att ha i bilen så är du alltid ladd-redo.

Halo Wallbox - för hemmet och jobbet

Halo Wallbox är en laddbox som passar såväl i hemmet som på jobbet tack vare att den är smidig, men samtidigt robust. I boxen sitter en mjukvara som gör det möjligt för dig att tidsinställa laddboxen så att den laddar när priset på el är som lägst eller när elen är som mest miljövänlig. Den går också att fjärrlåsa, vilket gör att obehöriga inte kan ladda. halo Wallbox lämpar sig även väl för tex större företag eller bostadsrättsföreningar. Den är dessutom berättigad till klimatklivet samt Ladda Hemma-bidraget. Du har full kontroll tack vare molntjänsten och dessutom är Halo en av marknadens minsta laddboxar, tillverkat helt i återvunnet aluminium.

Aura - destinationsladdning

Aura är laddstationen som passar för såväl hemmabruk som för kontor, parkeringsplatser och bostadsrättsföreningar. Även Aura är berättigad till Klimatklivet och Ladda Hemma-bidraget. Den har Typ 2-uttag, uppkopplad molntjänst och har lastbalansering mellan olika enheter.

Var hittar jag publika laddstationer?

Se publika laddstationer i Sverige och övriga Europa här >>