Motorolja och nivåer. Vad oljestickan betyder gällande motorolja.Vilken uppgift har motoroljan?

Oljan skyddar motorn genom att den smörjer de olika metalldelarna vilket minskar det slitage som annars uppstår när metall nöter mot metall.
En motorolja håller också din motor fri från skadliga avfallsämnen, har en kylande effekt och motverkar rost.

Vad händer med min motorolja i motorn?

Alla bilmotorer konsumerar motorolja, även de allra senaste modellerna. Det kan handla om så mycket som 0,5 till 1 liter per 1000 kilometer, beroende på bilmodell och körsätt. När oljenivån sjunker används mer av den motorolja som finns kvar vilket gör att den oljan bryts ned mycket snabbare. Färgen på en motoroljan säger egentligen ingenting om dess kvalitet. Den olja som finns i motorn tar upp sotpartiklar och föroreningar och får på så sätt en mörkare färg. Om du är tveksam, kontakta oss för råd.

1 av 3 bilar behöver fylla på motorolja

- Hur är det med din bil?

• Dagens motoroljor har långa bytesintervall och därför är det viktigare än någonsin att kontrollera din motorolja regelbundet. Vänta inte på att varningslampan som indikerar en för låg nivå på din motorolja ska börja lysa.

• Kom ihåg att motorn ofta använder mer motorolja om du kör på ett sätt som skiljer sig åt från ditt normala körsätt, t.ex. när du kör fort, när du sitter fast i bilköer eller kör med en husvagn eller släpvagn.

• När du fyller på motorolja ska du fylla i den gradvis upp till oljestickans indikator för maxnivå. Läs av oljestickan noggrant då en för hög oljenivå, även som en för låg oljenivå, kan skada motorn.

• Fyll alltid på med en motorolja med samma specifikationer samt höga kvalitet som verkstaden använder och som din bil kräver. För att vara säker på att din motor alltid har samma höga skydd är det en god idé att köpa en extra liter motorolja från den verkstad som genomför servicen på din bil.

Är du osäker på vilken olja du ska ha till din bil eller hur du ska göra? Kontakta en av våra butiker eller verkstäder så får du tips och råd.