Bild på ett BabyskyddDe allra flesta barn åker bil för första gången från BB till hemmet, sittande i ett bakåtvänt babyskydd. Att åka bil sittande i mammas eller pappas knä är nämligen inget annat än livsfarligt. Ett babyskydd är en barnstol för riktigt små barn. Barnet halvligger i stolen som har ett handtag för att man ska kunna bära barnet i babyskyddet till och från bilen.

Det är viktigt att babyskyddet är lagom stort. Babyn ska sitta bekvämt och stadigt och ha skydd för hela huvudet. De flesta babyskydd är avsedda för barn upp till 13 kilo. När barnet kan sitta upp självt utan stöd, eller när babyskyddet börjar bli litet har det blivit dags att skaffa en bilbarnstol. Man vet att barnet har vuxit ur sitt babyskydd när huvudet sticker upp ovanför kanten. Det brukar vara lagom att börja med bilbarnstol när barnet är omkring nio månader gammalt.

Man ska inte låta barnet sitta i babyskyddet allt för länge åt gången, eftersom spädbarn inte har utvecklat sin ryggmuskulatur ännu. Kontakta BVC om du har frågor om hur länge barnet kan sitta i skyddet.

Placering av babyskyddet

Babyskyddet ska som sagt sitta bakåtvänt. Antingen i baksätet eller i framsätet. Det kan naturligtvis vara bra att ha barnet i främre passagerarsätet, om man som förare är ensam med barnet i bilen. Men tänk på att det är livsviktigt att aldrig sätta ett babyskydd på en passagerarplats som är utrustad med en krockkudde som inte stängts av. Det kan uppstå svåra skador på barnet om kudden blåses upp vid en krock. En auktoriserad bilverkstad, som din närmaste Autoexperten-verkstad, kan hjälpa dig med att koppla ur din krockkudde. En del bilar har så kallad nyckelavstängning som gör att man själv kan koppla ur krockkudden då man monterar babyskyddet.

Babyskyddet ska sitta stadigt fastspänt med bilens säkerhetsbälte. Se till att bilens bälte är helt sträckt. Barnet hålls sedan på plats med bältet som sitter monterat i babyskyddet. Ett vanligt fel som många gör är att de inte drar åt babyskyddets säkerhetsbälte ordentligt. Om du har babyskyddet i framsätet ska du se till att det sitter så långt från instrumentbrädan som möjligt, avståndet ska vara minst 20 centimeter. På samma sätt ska du ha babyskyddet så långt ifrån stolen framför som möjligt, om du har placerat babyskyddet i baksätet. Luta inte babyskyddet för mycket, utan låt det sitta ganska upprätt.

Att tänka på när du köper babyskydd

När du köper ett babyskydd är det en del saker du behöver tänka på. Du ska till exempel se till att skyddet är enkelt att montera och att det följer med en tydlig monteringsanvisning. Ta med både barnet och bilen då du ska köpa babyskydd och kontrollera att skyddet passar i din bil och att barnet sitter bekvämt och stadigt. Om du tänker använda babyskyddet i framsätet så se till att det inte skymmer sikten för föraren. Du ska köpa ett skydd som är Europagodkänt och har en ordentlig märkning. Se till att klädseln är lätt att ta av och tvätta. Följ bruksanvisningen när du monterar babyskyddet och spara den sedan. Det är oerhört viktigt att du drar bältet så som tillverkaren avsett och inte improviserar själv.

Den rekommenderade livslängden för ett babyskydd är ungefär tio år under förutsättning att det är felfritt och välvårdat. Se till att spännen och bälten är felfria och att plasten inte är sprucken eller hårt sliten. Om du tar av klädseln när du kontrollerar skyddet är det lättare att se ordentligt.