Hur funkar ett dieselpartikelfilter?

Ett dieselpartikelfilter (DPF) har som uppgift att rena avgaserna på dieselbilar. Dieselpartiklar består bland annat av kolväten, svavel och aska. Det är lätt att blanda ihop partikelfilter och bränslefilter. Partikelfiltret renar alltså avgaserna medan bränslefiltret renar bränslet innan det sprutas in i motorn.

Det finns partikelfilter även för bensindrivna bilar men det är inte alls lika vanligt, och det finns dieselbilar utan partikelfilter. Om du är osäker kan du kontakta tillverkaren som via ditt registreringsnummer kan meddela om din bil är utrustad med DPF.


Hur ofta ska man byta dieselpartikelfilter?

Vi på Autoexperten rekommenderar att byta filter regelbundet. Om filtret blir igensatt och dieselpartiklar hamnar i bilens bränslepump eller andra känsliga delar i bilens motor kan det leda till dyra reparationer.

Om bilen börjar kännas segare än vanligt när du gasar kan det vara på grund av att det är dags att byta dieselpartikelfilter. Varningslampan som indikerar att filtret behöver ses över känner du igen som ett avgasrör med prickar i.

Ett igensotat dieselpartikelfilter kan också orsaka att bilen går ner i nödläge, vilket innebär att för  motorn fungerar med reducerad effekt. Om det skulle hända bör du ta hjälp av en bilverkstad för att säkerställa vari problemet ligger.

Det bästa är byta dieselpartikelfilter redan innan bilens prestanda blir påverkad av att filtret är igensatt. Är du osäker kan du be om råd på en bilverkstad nära dig eller boka in en felsökning så hjälper vi dig.


Kan jag rengöra mitt dielselpartikelfilter själv?

En stor bov som orsakar igensotning av dieselpartikelfiltret är att bilen ofta bara körs kortare sträckor. Allt under 20 minuter räknas som en kort sträcka. En längre körning där motorn värms upp ordentligt bidrar till att förbränna sotet som samlats i partikelfiltret.

Flera bilmodeller har självregenererande dieselpartikelfilter där filtret alltså rengör sig själv vid behov. För bilägare utan självregenererande dieselpartikelfilter kan tillsatsmedel som man häller i bränsletanken i samband med tankning vara ett hjälpmedel. Dessa hjälper till att sänka sotets förbränningstemperatur.

Kontakta din närmaste Autoexperten bilverkstad för att få hjälp!