Motorkonsult Strängnäs är som ny verkstad ändå en rutinerad verkstad i branschen. Den nybyggda verkstaden är en del av en vision och en framtidsplan. Där Andreas Boström som verkstadsägare lämnade sin tjänst som verkstadsutvecklare hos Autoexperten för att öppna egen verkstad.

Det började som en dröm. Andreas Boström ville öppna en bilverkstad där ingenting tummades på, från städning till kundnöjdhet. Efter ett tips om en tom lokal och med hjälp av de kontakter han har i branschen kunde den besannas. En verkstad skulle öppnas, Motorkonsult Strängnäs. Andreas har satt sig ned i soffan som utgör en del av möblemanget i den avskalade och stilrena kundmottagningen, en svag lukt från de nymålade väggarna sitter fortfarande kvar i rummet när Andreas rör sig mellan sitt skrivbord och soffan. Besökarna som kommer in genom dörren gör det med frågor om sina bilar, vill ha kostnadsförslag och för att bara hälsa på i den nya verkstaden.

– Det är verkligen roligt här i verkstaden, skitroligt! Det är en spännande bransch och ingen dag är den andra lik, även om det är en klyscha. Det är så roligt med alla kunder som kommer in och som tar kontakt med oss. Det är så olika behov och olika kunskaper bland kunderna till en bilverkstad med olika modeller och kunskap kring ett fordon. Men vi är här för att hjälpa kunderna och göra det utifrån just deras behov, berättar Andreas.

Backar vi bandet ett par månader så hittar vi fortfarande Andreas i verkstadsmiljön, även om det då oftast var i skjorta och med en laptop i portföljen. Han var tidigare en av Autoexpertens verkstadsutvecklare och hade ett 50-tal verkstäder att hjälpa, för att driva deras egna verksamheter framåt. Nu är det i stället fokus på att driva en verkstad framåt och det gör han med sin mekaniker Sebastian, en tidigare kollega från branschen som delar visionen om hur en verkstad ska drivas.


Den dagliga reservdelsleveransen från butik. Foto: Erik Skoghäll

– Sebbe (Sebastian) är grym, det finns nog inte något fordon som han inte kan meka med. Han har en gedigen erfarenhet från branschen och har varit oerhört viktig för verkstaden nu i början. Det är väldigt kul att han är med på resan och att vi tillsammans kan lära oss och utveckla varandra. Han gillar även ordning och reda, precis som jag, vilket gör det enklare att upprätthålla den standard vi vill leverera till våra kunder, säger Andreas.

En bilverkstad i Strängnäs delar få gemensamma nämnare med Rom, en gemensam nämnare är däremot att de båda inte byggs på en dag. Det har varit ett slitsamt projekt in i det sista för att öppna verkstaden med att installera maskiner, få inredning och verktyg på plats och att lära sig alla maskiner. Det är även mycket planering och investeringar som ska kalkyleras in för att få en bilverkstad klar. Någonting som aldrig skrämde bort Andreas och hans bilverkstadsdröm.

– Jag kände redan i början, med de erfarenheter och den målsättning vi har, att det skulle krävas många investeringar och mycket pengar. Men vi ville ha kvalitet på den utrustning vi jobbar med och på de produkter vi ska använda, så det var en självklarhet att inte tumma på någonting. Det gäller även i vårt arbete mot Godkänd Bilverkstad, där ska vi göra allting rätt från början så att vi är en seriös bilverkstad som folk vill vända sig till.

Motorkonsult Strängnäs är inte ensam bilverkstad om att ha en Autoexpertenskylt uppsatt på fasaden. En styrka enligt Andreas. Tillsammans med butiken och de andra verkstäderna vill han göra Autoexperten till stadens bilverkstadskedja, det är till Autoexperten Strängnäs bilägare ska vända sig när de har problem med ett fordon eller när det är dags för service.

– Jag är jätteglad över att det finns andra Autoexpertenverkstäder här som jag kan samarbeta med. Tillsammans ska vi göra staden till Autoexperten. Både genom att ställa krav på varandra och genom att stötta stans alla fordonsägare. Det ger också en helt annan chans till att kunna arrangera event och tillställningar, tänk hur coolt det hade varit med en Autoexpertenfestival!

Relaterat från bloggen