Dags att besikta släpvagnen? Vi har samlat ihop vanliga frågor kring besiktning av släpkärra och vad man ska tänka på när det är dags att kolla upp sitt släp.

Hur ofta ska en släpvagn besiktigas?

Det finns såklart reglerat vilka intervaller som finns att förhålla sig till gällande besiktning av släpvagn. Reglerna säger såhär: 
Första besiktningen på ett lätt släp ska göras senast fyra år efter den månad som fordonet togs i bruk (du hittar datum för när fordonet togs i bruk på registreringsbeviset). Därefter ska släpet besiktas en gång vartannat år, senast 24 månader efter den förgående fullständiga kontrollbesiktningen.

Måste man besiktiga obromsad släpvagn?

Ja, det är samma regler. Den ombromsade släpkärran ska, precis som alla andra släp, besiktigas regelbundet.

Vad ingår vid en kontrollbesiktning?

Kontrollpunkter:

  • Bärande konstruktion
  • Hjulsystem
  • Belysning och kommunikation
  • Kaross
  • Bromssystem

Ibland kan det även bli aktuellt att provköra släpet.

När måste jag göra en ombesiktning av min släpvagn?

En efterkontroll måste göras om släpet inte blev godkänt i besiktningen. Då ställs kravet på dig som ägare av släpkärran att åtgärda felen och boka tid för efterkontroll. Vanligtvis ska en efterkontroll bokas inom en månad.

Hur gör jag om jag vill besikta släp med körförbud?

När släpet är belagt med körförbud får du endast köra det kortast lämpliga väg till en besiktningsstation. När efterkontrollen är gjord och släpvagnen godkänd hävs körförbudet.

Vad kostar besiktning av släpvagn?

Priset för att besikta en släpkärra kan variera beroende på släpets storlek. Ett lättare släp kan kosta ett par hundralappar att besiktiga, men ett större släp går en bit över tusenlappen. Det bästa är att ringa besiktningsstationen och fråga.