En bils motor är en komplicerad mekanism med massvis av rörliga delar. Kolvar löper i cylindrar, vevaxel, vevstakar, kamaxel och mycket annat är lagrade med glidlager och allt detta kräver smörjning. Dessutom drivs bensinmotorer av explosioner som genererar värme och sot. Oljan är till för att smörja och transportera bort partiklar och oljefiltrets uppgift är att rena oljan. I oljefiltret samlas små sot- och metallpartiklar och därför måste du med jämna mellanrum byta oljefilter.

Oljebyte

I bilens instruktionsbok kan du läsa om hur ofta du behöver byta motorolja. Ofta syns även detta på bilens display. Hur ofta oljan behöver bytas varierar men oavsett körsträcka bör du byta olja minst en gång per år. I samband med oljebyte skall du också byta oljefilter. Olja och filter byts i samband med servicen hos nyare bilar men oavsett hur gammal din bil är ska olja och filter bytas cirka en gång per 1 000 mil.

Vill du inte byta olja själv kan du låta Autoexperten göra det åt dig. Vi använder oss av kvalitetsolja rekommenderad av din bils tillverkare och kvalitetsoljefilter. Att byta olja och oljefilter är inte ett komplicerat arbete men det kan vara söligt och har du inte tillgång till ett garage bör du inte göra det själv. Spiller du motorolja på marken kan denna olja absorberas i marken och komma ut i grundvattnet.

Så byter du olja och filter själv

För att själv kunna byta olja och filter behöver du ett garage, domkraft och pallbockar eller ännu hellre en billyft. Du behöver också några enkla handverktyg, en filteravdragare och ett uppsamlingskärl för spilloljan. Glöm inte att köpa den olja som biltillverkaren rekommenderar och ett oljefilter av högsta kvalitet. En overall och ett par handskar kan också vara bra att ha när du skall byta oljefilter och olja på din bil.

  • Lyft upp bilen och säkra den med hjälp av pallbockar.
  • Motorn bör vara varm när du utför arbetet för att oljan skall vara mer lättflytande.
  • Ta dig under motorn, placera ett tråg under motorn och öppna oljetrågets dräneringsskruv.
  • Medan oljan dräneras ut lossar du det gamla oljefiltret med en avdragare.
  • Skruva tillbaka dräneringsskruven, fyll det nya oljefiltret med ny olja, smeta lite olja på gummipackningen och skruva fast filtret med handkraft.
  • Fyll motorn med rekommenderad mängd olja.