Det rätta värdet på din bil kan vara svårt att bedöma, men om du ska sälja din bil är det viktigt att ha koll på värdet. Du kan få en kostnadsfri uppskattning av värdet online genom att skriva in din bils registreringsnummer på till exempel bilpriser.se. Denna bilvärdering bygger på en standardmodell. Om du istället värderar din bil hos en bilhandlare bör du se till att din bil är i så gott skick som möjligt för att maximera värdet.

Vad påverkar värdet på en bil?

En ny bil minskar med ungefär 20 procent i värde per år. På tre år har värdet nästan halverats. Värdeminskning beror delvis på vilket bilmärke det handlar om. En del märken är mer omtyckta och värderas högre. När du gör en manuell bilvärdering tittar bilhandlaren på hur långt bilen har kört och hur den har skötts. Om det finns skador på bilen påverkar det bilens värde negativt, spara alltid reparationskvitton, de hjälper vid en värdering.

Färgen på din bil är något som påverkar värdet. En undersökning av SIFO från 2019 visar att 44 procent av köpare avstår från att köpa en begagnad bil om den har fel färg. Om du planerar att sälja din bil om något år är det bra att tänka på valet av lack när du köper bilen. Välj klassiska färger och undvik starka grälla färger eller färger som är populära för tillfället.

Hur du kan höja värdet på bilen

  • Se till att din bil är besiktigad och har blivit godkänd innan du gör en bilvärdering. Detta är en garanti att bilen är godkänd säkerhetsmässigt. Det är ofta svårt att sälja en obesiktad bil och många är rädda för oväntade reparationskostnader.
  • Att rengöra bilen och göra en årlig service höjer värdet på bilen.
  • Att lacka om bilen eller delar av den är relativt dyrt men det är ett sätt att höja värdet.

När bilen värderas manuellt tittar bilhandlaren på bilpapper och extrautrustning. Servicebok, dokument och fakturor om reparationer och underhåll kan positivt förändra din förhandlingsposition när bilen värderas. Ha koll på vilken extrautrustning som du har och spara kvitton på exempelvis extra dragkrok, snökedjor, vinterdäck och fjärrkontroller. Att investera i extra säkerhet som backkamera, dödavinkelvarnare och farthållare kan höja värdet. När du köper en bil investera i komfort som bra klädsel snarare än avancerade ljudlösningar.