Vad är bromsbelägg?

Bromsbelägg är den del av bromssytemet som skapar friktion, vilket leder till inbromsning. Bromsbelägget har kontakt med bromsskivan vid inbromsning. Vill du förstå bromsande friktion bättre? Här har du formeln för det:

v_t = v_0 - \frac{F \cdot t}{m}

 vt är farten efter en viss tid, v0 är begynnelsefarten, F är friktionskraften mellan marken och föremålet, t är tiden och m är föremålets massa, när friktionskraften är riktad i motsatta riktningen av hastigheten. Klart som korvspad? Lycka till med beräkningarna!

Vad är bromsskivor?

Bromsskivor består av en roterande skiva och ett bromsok, som innehåller två bromsklossar. Klossarna pressas mot skivan och skapar friktionen som leder till inbromsning. 

När ska jag byta bromsbelägg och bromsskvivor?

Bromsbeläggen är den del av bromssystemet som slits mest och de kan behöva bytas ut med jämna mellanrum. Det är dock oftast något som du med relativt enkla medel kan byta ut på egen hand och du behöver inga specialverktyg för att göra det, men givetvis ska du uppsöka en verkstad om du är det minsta osäker - din och andras säkerhet kommer alltid först. 

Är du inte sugen på att göra bytet själv? Inga problem, låt en av våra verkstäder hjälpa dig.