De allra flesta av oss kan själva göra enklare reparationer och underhåll på våra bilar. Att byta från sommar- till vinterdäck är ett vanligt exempel på detta. I din bil finns det en domkraft vars egentliga syfte är att finnas till hands om du skulle få punktering när du befinner dig ute på vägarna. Den går givetvis också att använda när du byter från sommar- till vinterdäck men det finns betydligt bättre domkrafter för detta ändamål. Servar du själv din bil är en garagedomkraft ett absolut måste. Här hittar du vårt utbud av domkrafter.

Olika typer av domkrafter

Garagedomkraft

En bra garagedomkraft gör att byte av hjul går mycket snabbare samtidigt som den sparar din rygg. Använder du dig av bilens originaldomkraft behöver domkraften flyttas till speciella punkter nära bilens hjulhus, varpå hjulen måste lyftas ett och ett. Med hjälp av en kraftig garagedomkraft kan du lyfta upp båda framhjulen, båda bakhjulen eller båda hjulen på bilens ena sida samtidigt. Med hjälp av pallbockar kan du med endast två lyft få bilens samtliga hjul upp från golvet. En garagedomkraft rullar på hjul och är därför enkel att flytta.

En kraftig garagedomkraft är garagets arbetshäst som går att använda till det mesta som kräver att bilen lyfts upp. Skruvar du mycket kan du behöva ytterligare hjälpmedel. En garagedomkraft av universalmodell är tung och gör du mycket jobb med bilen kan en lättviktsmodell vara en bra investering. Dessa är tillverkade av aluminium och kostar mer än vanliga domkrafter men de är lättare att använda. Det finns också höglyftande domkrafter, dessa är lite klumpigare än vanliga garagedomkrafter och är ett komplement till den vanliga garagedomkraften. De är oumbärliga om du behöver lyfta ned bilens växellåda.

Pelardomkraft

För riktigt tunga lyft finns det pelardomkrafter. Dessa finns med en lyftkraft från cirka 2 ton upp till 20 ton. Dessa är mycket primitiva lyftredskap som saknar hjul och är lite knöliga att jobba med. Behöver du då och då lyfta något tungt som en traktor kan en kraftfull pelardomkraft vara rätt val. Pelardomkrafter med en lyftkraft på mellan 10 och 20 ton används sällan i garage. Denna typ av domkraft går dock att använda vid husrenoveringar där en husgrund sjunkit och en hel sida av huset behöver lyftas.