Gasfjäder med kulmonteringEn gasfjäder sitter oftast vid bagageluckan eller på vissa modeller vid motorhuven. De ser till att hålla luckan uppe samt göra det lättare att öppna t.ex. bagageluckan på bilen.

En gasfjäder gör också att man har ett motstånd när man stänger luckan. Med det så undviker man skador på bilen.

En gasfjäder sitter även på annan kringutrustning på bilen. Den kan sitta på din takbox eller t.ex. på kåpor på täckta släpvagnar. Söker du dessa så ta med din gamla till butiken. På cyllindern står ofta vilket tryck den skall klara av att hantera samt genom att mäta slaglängden och ta fram de fästen som gäller så kan vi plocka fram en ny gasfjäder till dig.

Gasfjäder till din bil

Gasfjäder till takbox

Gasfjäder till släpvagn/husvagn

Tänk på att vid hantering av gasfjädern så får de inte utsättas för mekanisk ytter påverkan. Skador på kolvstången kan orsaka att packningen skadas och att kvävgas läcker ut. Man skall heller inte utsätta gasfjädern för brytningar eller sidokrafter för då kan livslängden förkortas. Monteringsläget bör vara med kolvstången nedåt i hoptryckt läge för att säkerhetsställa smörjningen av packning samt styrning. Normalt är gasfjädrar underhållsfria.


När skall man byta Gasfjädrar?

  • När luckan inte hålls uppe av originalfjädern, märks oftast vid kall väderlek.

  • Om infästningspunkterna är hårt rostangripna.

  • Om du eftermonterar tillbehör (spoiler, mm) på luckan så behöver du oftast en starkare gasfjäder då denna blir då tyngre.


Kan man montera en gasfjäder själv?

Oftast är det mycket enkelt att montera gasfjädrar själv, men är du osäker kontakta någon av våra bilverkstäder för hjälp. Alla gasfjädrar som ta fram på med hjälp av bilens registreringsnummer levereras kompletta och klara att montera.

Vi rekommenderar att man alltid byter gasfjädrarna parvis. Har en gasfjäder gått sönder så har den varit dålig en tid. Då har den som ännu inte gått sönder fått ta en större belastning en tid så då har den fått ett ökat slitage.