Gasfjäder med kulmontering

En gasfjäder finner du oftast vid bagageluckan och under motorhuven. Den hjälper till att hålla luckan uppe och att göra det lättare att både öppna och stänga luckan kontrollerat. Gasfjädrar finns även i till exempel ryggstöd, handskfack, suffletter och rattstångar.

På takboxar och på kåpor till täckta släpvagnar är det vanligt att gasfjädrar används för kontrollerad och mjuk stängning.

När ska jag byta gasfjäder?

  • När luckan inte hålls uppe av originalfjädern, vilket oftast blir tydligt vid kall väderlek.
  • Om infästningspunkterna är hårt rostangripna.
  • Om du eftermonterar tillbehör (till exempel spoiler) på luckan så behöver du oftast en starkare gasfjäder eftersom luckan blivit tyngre.

För att välja rätt gasfjäder, fotografera eller ta med dig din gamla gasfjäder till närmaste Autoexperten Butik. På cylindern står vilket tryck gasfjädern klarar av att hantera och genom att mäta slaglängden (kolvstångens längd) är det lätt att hitta rätt gasfjäder.

Gasfjäder till din bil

Gasfjäder till takbox

Gasfjäder till släpvagn/husvagn

När du monterar dina nya gasfjädrar ska du vara noggrann med att montera dem i samma monteringsläge som de gamla satt. Standardpositioneringen är med kolvstången nedåt för att säkerhetsställa smörjningen av packningen. Stabilus gasfjädrar, som Autoexperten säljer, är helt underhållsfria.

Kan jag montera gasfjäder själv?

Det är mycket enkelt att montera gasfjädrar själv, men är du osäker kontakta någon av våra bilverkstäder för hjälp. Alla gasfjädrar levereras kompletta och klara att montera.