Halvljus är fordonets huvudstrålkastare som ska användas i dagsljus. Det får inte användas tillsammans med något annat ljus, exempelvis varselljus eller dimljusstrålkastare och ljuset som visas framåt får enbart vara vitt eller gult. Halvljuset bländar inte andra trafikanter och avger ett asymmetriskt ljus med fokus på den högra vägrenen. Ljuskällan kan komma från en glödtrådslampa, gasurladdningslampa eller LED-lampa. När ditt halvljus går sönder bör du ersätta det med en högkvalitativ ljuskälla för längre livslängd.
Vilken ljuskälla ska du välja?
Halogenlampor används ofta till halvljus och deras glödtråd är tillverkad av volfram. Lamporna kan vara tillverkade av kvartsglas eller hårdglas, där kvartsglas har ett högre fyllningstryck vilket leder till längre livslängd jämfört med lampor av hårdglas. Halogenlampor finns i H7 och H4, där H4 håller längre, men H7 ger bättre ljus. Dock beror det även på vilken bil lampan används i, glödtrådens position samt vilken årstid då spänningen till lampan avgör slitaget.
Ett Xenon-system består av en tändare, en lampa samt en ballast. De kan inte användas i en bil utrustad för halogenlampor eftersom sockeln är annorlunda samt att elsystemet inte klarar av bytet. Xenon-lampor ger en mycket längre livslängd än halogen. En LED-lampa har bäst livslängd, men bilen måste vara utrustad med dem från tillverkningen för att vara lagliga. Livslängd på halogenlampor är cirka 600 timmar, 3 000 timmar för Xenon samt över 10 000 timmar på LED-lampor.
Hur byter du halvljus?
Det är inte svårt att byta halvljus själv om lampan går sönder, du bör dock alltid byta lampa på båda sidor om en har slutat fungera. Anledningen är att livslängden på lamporna är jämn och om en av dem är trasig kommer detsamma hända lampa två inom kort. Om du lämnar in bilen på bilverkstad för att byta halvljus behöver du därmed bara göra det en gång, vilket blir billigare.
Om du byter lampa själv bör du köpa en av hög kvalitet, då den håller längre. Philips är det varumärke som är mest populärt inom fordonsbelysning och används på varannan bil i Europa. Kontrollera alltid att lampan du köper följer reglementet för respektive lamptyp för att försäkra dig om att den är godkänd för användning. Tänk på att livslängden hos lampan varierar beroende på bil, spänning samt vilken årstid det är.