Du bör kontrollera oljenivån i din bil med jämna mellanrum eftersom för lite olja kan orsaka stora problem med motorn, till och med förstöra den. Det råder en del delade åsikter om du ska kolla oljan i bilen när den är varm eller kall, det viktigaste är dock att oljan har hunnit rinna ner i oljetråget. Det rekommenderas att köra en stund för att sedan låta oljan rinna ner innan du kontrollerar nivån. Hur mycket motorolja som behövs beror på vilken bil du kör. Tumregeln är att nivån ska ligga mellan strecken för minsta och högsta nivå på din oljesticka.

När ska man kolla oljan?

Motoroljan finns till för att smörja och rena motorn och utan olja kan motorn inte fungera. Därför bör du kolla oljan i bilen ofta, gärna en gång i veckan. På så sätt minskar du risken för skador på motorn och upptäcker snabbt eventuella läckage. Hur mycket olja i bilen du behöver samt vilken typ av olja beror på bilmodell, det är viktigt att den har rätt viskositet. Din bilverkstad vet vilken motorolja som passar din bil. Information om vilken sorts olja som krävs hittar du vanligtvis i bilens instruktionsbok. Om du kör en automatväxlad bil och ska kolla olja i automatlåda är det viktigt att bilen är varm när det görs. 

Var fyller man på motorolja?

När du ska kolla motorolja i bilen ska du först ta upp stickan, torka av den och sedan sticka ner den igen innan du kan se korrekt oljenivå i din bilmotor. Du bör alltid kontrollera hur oljan ser ut, om den är svart och grumlig är det tid för ett oljebyte. Välj en bra och högpresterande olja för en välmående motor. Detsamma gäller när du ska fylla på växellådsolja. Oljan fyller du häller du i oljetråget i motorrummet och det är alltid märkt och lätt att hitta. Fyll inte på för mycket olja eftersom det inte heller är bra för bilen.