Att montera extraljus är det mest effektiva sättet att förstärka sitt helljus. Tidigare fanns det enbart stora runda lampor men idag finns det ett brett utbud med olika typer av extraljus exempelvis LED-ljusramper, halogenlampor och xenonlampor med sitt karakteristiska blåvita ljussken. Att själv installera extraljus är inte speciellt komplicerat men en bilverkstad kan även utföra arbetet. Autoexperten har bilverkstäder som gärna hjälper dig med att montera extraljus på ditt fordon.

Varför montera extraljus?

I Sverige är det brist på solljus under höst och vintermånaderna. Vi har även vilt som älgar och rådjur som springer längs våra vägar något som innebär att det kan vara mycket farligt att köra i mörkret. Att montera extraljus på ditt fordon ökar säkerheten när du kör i mörker. Ett bra extraljus kan lysa upp vägen i flera kilometer något som ger dig en chans att upptäcka faror och minskar risken för olyckor.

Hur långt som ett extraljus lyser upp varierar beroende på vilken typ av ljuskälla som du installerar. En starkare LED ramp kan lysa upp 2-3 kilometer bort, medan en standard ramp lyser upp cirka 1 kilometer. Ljusförhållanden och spridningsvinkeln på extraljusen påverkar också hur långt du kan se med hjälp av ljusen. En ramp monteras ovan eller under registreringsskylten men det går även att fästa extraljus direkt på chassin.

Att installera extraljus

Börja med att montera bort registreringsskylten om du planerar att montera extraljus genom att fästa dem ovan eller under skylten. Många skyltar sitter fast i en plastlist som också ska plockas bort innan du monterar fästen för extraljusen. Det finns färdiga extraljusfästen som du monterar bakom regisringsskylten. Dra ut skruvarna ordentligt i fästena och montera sedan fast extraljushållaren. Sätt sedan tillbaka registreringsskylten framför extraljushållaren. Nästa steg är sedan att montera extraljus.

Många bilmodeller är inte förberedda för installation av extraljus och det kan skilja sig åt hur du lätt det är att dra in kablarna. Det är dock vanligt med ganska luftiga grillar vilket gör att det är smidigt att dra in. En komplett reläsats gör det enklare att koppla in reläet som är den del som tänder och släcker ljusen. Extraljus drar mer ström än ordinarie helljus så det är viktigt att testa att de fungerar optimalt.