En bil utan väl fungerande lyktor är rent av livsfarlig för dig själv, men också för dina medmänniskor. Det är därför viktigt med regelbundet underhåll av lampor och lyktor på din bil. En av dessa lampor som ofta anses vara bortglömd är bilens positionsljus. Positionsljus, eller positionslyktor, finns på alla fordon som mopeder, bilar, lastbilar och tåg. Till och med cyklar har positionsljus, då oftast i form utav av en röd baklykta.

Vad är positionsljus?

Positionsljus är ett begrepp som kan vålla en del förvirring, även hos mångåriga bilägare. Vad är egentligen positionsljus? Är det detsamma som parkeringsljus? Svaret på den frågan är att positionsljus inte är detsamma som parkeringsljus, även om de har ett liknande utseende. Faktum är att vanliga bilar oftast bara har två positionsljus fram och bak, medan exempelvis lastbilar alltid har flertalet sådana. Vissa bilmodeller, och då särskilt äldre sådana, kan ha flera positionslyktor.

Om du tänker på en lastbil har du säkert noterat att dessa ofta har flera röda eller vita ljus på baksida, framsida och på bredden. På vanliga bilar är dessa ofta integrerade i strålkastarna, och sitter då längst ut på sidan av dessa. Vissa bilar har även dock fristående ljus. Även om parkeringslykta och positionslykta inte är samma sak kan dessa lampor sitta i samma enhet. Positionslyktornas uppgift är att visa andra trafikanter fordonets storlek.

Köpa nya positionsljus till bilen

Om du har en bil som redan har positionsljus är det ganska enkelt att införskaffa nya lampor om dessa gått sönder. Om du inte vet vilka lampor just din bilmodell använder sig av kan du kontakta en bilverkstad eller kunnig säljare för hjälp. Det är tyvärr svårare att byta lampor på moderna bilar. Ofta är det bara på Autoexpertens bilverkstad du kan få positionsljusen bytta. Ibland är det inte lamporna som det är fel på utan lyktans glas som oxiderat, blivit dimmigt och därigenom har lampan förlorat sin lyskraft.

Om du har införskaffat en äldre bil kan det hända att bilen saknar positionsljus. Då kan du köpa till fristående lyktor och få dessa monterade på bilen. Det är dock viktigt att komma ihåg att det finns regler kring denna typ av lykta så som ljusstyrka, färg och placering. Exempelvis ska baklyktorna vara röda, medan de främre ska vara orange eller vita. Det är därför bäst att kontakta närmsta bilverkstad för byte, montering eller rengöring av positionsljus.