Har din bil dragkrok? Grattis i så fall! En dragkrok gör din bil betydligt mycket mer praktisk och användbar. Har du köpt en begagnad bil med dragkrok bör du undersöka om släpvagnskontakten fungerar innan du börjar köra med släpkärra. En släpvagnskontakt leder ström till ditt släp och gör så att släpets belysning, blinkers och annat fungerar i synk med bilen. Lägger du till exempel i backen på bilen så tänds släpvagnens backljus.

Olika typer

Det finns två typer av släpvagnskontakter av ISO standard som används i Europa, en med sju poler och en med 13 poler. Versionen med 13 poler är vanligare på lastbilar och har din bil en släpvagnskontakt är det troligen en 7-polig kontakt. Med en 13-polig kontakt är det möjligt att använda fler funktioner men för personbilar som drar vanliga släpvagnar eller husvagnar räcker det i regel med sju poler.

En släpvagnskontakt består av en kontakt monterad på bilen och en på släpet. Inne i kontakten finns stift där ett stift leder ström till vänster blinker, ett leder ström till backljus och dimbakljus. Ett stift är kontaktens jord, ett stift leder ström till höger blinker, ett stift ger ström till positionsljus, sidomarkeringar, skyltbelysning samt bakljus höger. Nästa stift ger ström till bromsljus och det sista stiftet ger ström till positionsljus, sidomarkeringar, skyltbelysning samt bakljus vänster.

Byta släpvagnskontakt

Släpvagnskontakter sitter utsatt bak på bilen och utsätts för mycket fukt och stänk. De måste vara enkla att koppla ihop och isär och kan därför inte vara helt förseglade. Detta gör att dessa kontakter slits hårt och inte alltid fungerar. Om du till exempel inte kan få blinkersena på ditt släp att fungera trots att du bytt glödlampa kan det bero på en trasig kabel eller på en trasig släpvagnskontakt.

Hos oss hittar du olika släpvagnskontakter, både med 7 och 13 poler. Trots att de flesta släp har 7-poliga kontakter kan du behöva en kontakt med 13 poler på grund av backsensorer och annan elektronik. Du kan antingen köpa kontakten hos oss och själv byta den eller du kan låta Autoexperten byta den åt dig. Behöver din bil en 13 polig kontakt hittar du också adaptrar till släp med 7-poliga kontakter hos oss.