När ska jag byta till sommardäck?

Vinterdäck (dubbade eller dubbfria) ska användas mellan den 1 december och 31 mars vid vinterväglag. Sommardäck ska således användas på bilen mellan den 1 april och den 30 november.  Dubbdäck får användas från 1 oktober till 15 april. Skulle det dock råda vinterväglag efter den 15 april så får dubbdäck användas ändå.

Sommardäck från Continental monterat på fälg

Det är i lag reglerat att däckmönstret på sommardäck måste vara minst 1,6 mm djupt för att vara godkända att köra på. Det har gjorts många undersökningar på däckdjupets betydelse och alla pekar i den riktningen att ju djupare däckmönster, desto trafiksäkrare blir bilen.

Det är starkt rekommenderat från myndigheter att däckdjupet ska vara minst 3 mm för att däckens egenskaper ska fungera väl. Ett sommardäck med godkänt däckdjup får ett bra fäste på vägbanan och är avsett att klara inbromsningar på en våt vägbana. I Sverige och i våra nordiska grannländer råder ett klimat där det ofta regnar vilket medför att bilägare måste vara noga med att se till att deras bil har bra sommardäck. Oavsett om du har en exklusiv bil eller en av standardmodellerna blir egenskaperna att manövrera bilen påtagligt försämrade om däcken inte håller det förväntade måttet. Både du själv och dina medtrafikanter kan påverkas på ett negativt sätt om sommardäcken inte lever upp till de lagstadgade kraven för säkerhet. När det kommer till val av sommardäck finns det ett antal kriterier att ha i åtanke.

Bra att tänka på vid köp av sommardäck:

  • Hur breda däck vill du ha på bilen?
  • Hur mycket kör du?
  • Vilken är din budget för investering i nya sommardäck?
  • Vad rekommenderar biltillverkaren?

Du vet troligtvis ungefär hur mycket du kör och hur många mil det blir på årsbasis. Nu finns det sommardäck utvecklade för både omfattande och mindre bilanvändning. Är du osäker på vilken typ av sommardäck som du ska välja finns vi på Autoexperten här för att hjälpa dig med dina val. Våra verkstäder finns från norr till söder och du har inte långt till din närmaste Autoexpert.

Komfort, prestanda och ljudnivå är några faktorer att ta hänsyn till vid val av sommardäck. Har du svårt för att bestämma vilken typ av däck som du ska investera i eller om du känner att du inte alls vet hur du ska välja dina nya sommardäck - kom då in till någon av Autoexpertens verkstäder så hjälper vid dig. Vi har erfaren personal som har god kännedom om hur man på bästa sätt väljer rätt typ av sommardäck som passar till respektive bilmärke och bilmodell. 

Miljövänliga däck

I dagens samhälle är miljöarbete och värnande om vår miljö väldigt högt prioriterat. Även om du inte har en miljöcertifierad bil, kan du göra en insats för miljön genom att välja så kallade gröna däck. I detta avseende avser gröna däck att de bidrar till en lägre bränsleförbrukning hos bilen genom att däcken är lättrullade. När bränsleförbrukningen sjunker medför även detta att de giftiga koldioxidutsläppen minskar.

Begagnade däck

Att köpa begagnade däck kan vara en hållbar affär både för plånboken och miljön. Om du köpt begagnade däck är det extra viktigt att kontrollera mönsterdjupet och slitaget. För att inte tappa viktiga våtegenskaper när du kör är som tidigare nämnt 3 mm rekommenderat minsta djup. 

Bästa däcken fram eller bak?

Om det är dags för däckbyte och ditt ena däckpar är bättre än det andra - ska dina bästa däck då monteras fram eller bak? Vägverket har under lång tid genomfört flera studier på området vilket gett tydliga resultat i frågan. Oavsett om din bil är fram- eller bakhjulsdriven ska dina bästa däck, sett till slitage och mönsterdjup, alltid sitta baktill.

Kontrollera däckens standard

När man jämför sommardäck med vinterdäck blir utfallet oftast att sommardäcken har en kortare livslängd. Detta kan så klart ha flera orsaker, men vi tenderar att använda vår bil mer under sommardäcksperioden och då är det också vanligare att vi gör längre turer än på vintern. Om du brukar bege dig på längre bilsemestrar under sommarhalvåret kan det vara en god idé att kontrollera däckens standard både före och efter semestern. Kör försiktigt ute på vägarna och skydda både dig och dina medtrafikanter med sommardäck som uppfyller ett godkänt mönsterdjup.

Välkommen in till Autoexperten! Hitta din närmaste bilverkstad här. Vi hjälper dig med tips, råd, information och utför självklart arbete på din bil. Vi ses!