Spindelled är en del av bilens främre hjulupphängning. En spindelled består en kulled som tillsammans med en länkarm ansluter till en spindel och därför kallas för spindelled. Spindelledens funktion är att se till att hjulet hålls i rätt position och tillåta framhjulen att vrida sig när du vrider på ratten. En bil har två spindelleder, en på varje sida. Spindelleder utsätts för mycket slitage och då och då behöver du därför byta spindelled.

När är det dags att byta spindelled?

En spindelled håller i regel ganska länge och det finns två sätt att få veta att det är dags att byta spindelled. Det ena sättet är att du lägger märke till ljud från bilens framvagn. Ljudet från en glapp spindelled är ett diskret klapprande från framvagnen när du svänger eller när du kör i ett gupp. Det känns inget i ratten och det är inte många som lägger märke till detta ljud.

Det absolut vanligaste sättet att få veta att en spindelled är sliten och behöver bytas är när du besiktigar bilen. Spindelledernas kondition är något som kontrolleras på besiktningen och eftersom de är en del av bilens hjulupphängning och styrning är det viktigt att du inte kör runt med slitna spindelleder. Besiktningen har en apparat som skakar framhjulen så att besiktningsmännen enkelt kan se om det finns glapp i spindellederna.

Hur byter du spindelled?

Är du en duktig mekaniker som har tillgång till specialverktyg kan du själv utföra detta arbete. Att byta spindelled är dock ett svårt jobb där delar av hjulupphängningen först måste demonteras. För den som själv vill utföra arbetet har vi spindelleder av högsta kvalitet från ledande tillverkare. En spindelled är inte en speciellt dyr reservdel men att byta den kostar en del eftersom det är ett komplicerat arbete som tar tid.

Om du låter Autoexperten bilverkstad utföra arbetet kommer bytet av spindelleden att utföras av kvalificerade mekaniker. Vi har de specialverktyg som krävs och som gör det möjligt att utföra arbetet snabbt. Utöver att arbetet utförs snabbt garanterar vi att din bil är säker efter bytet av spindelled. En spindelled är en del av bilens hjulupphängning och framvagn och att ett byta av spindelled utförs korrekt är avgörande för att bilen skall vara säker.