StartmotorVad är en startmotor?

En startmotor är den enhet som driver runt motorn i startögonblicket. Är din startmotor sönder så blir bilen svårstartad. En startmotor är en mycket stark elmotor som hämtar sin kraft från bilens batteri. Är ditt bilbatteri för dåligt så kan inte din startmotor starta bilen.

En startmotor har på ovansidan en solinoid. Denna har till uppgift att kontrollera att kugghjulet i startmotorns framdel kopplas till (skjuts framåt) mot motorns svänghjul. När motorn startat så drar solinoiden tillbaka kugghjulet från svänghjulet.

På moderna bilar så kan det finnas det en så kallad stop & go funktion. Detta innebär att när bilen står stilla så stängs motorn av automatiskt. Den startar igen när man trycker på gasen och vill köra vidare. Ur miljösynpunkt är det en mycket bra funktion, men den ställer större krav på batteri och startmotor.

Startmotor i genomskärning.En startmotor renoveras med de modernaste metoderna och genomgår en kvalitetskontroll (certifiering enligt ISO 9002). En startmotor plockas isär, rengörs, testas och komponenter byts vid behov.

1. Alla rörliga delar renoveras för att slutligen testas mekaniskt.

2. Anslagsringen byts alltid ut mot en ny.

3. Manövermagneten renoveras helt och hållet med 100% nya kontaktdelar.

4. Elborstarna byts alltid mot nya.

5. Kollektorn slipas och byts ut vid behov.

6. Ankaret testas och byts ut mot nytt vid behov.

Byta Startmotor

En startmotor sitter monterad på motorn och den kan sitta på ett sådant sätt att den är svår att komma åt. Ofta sitter den i motorns bakkant. Därför bör jobbet lämnas till en verkstad. Hitta din närmaste Autoexperten bilverkstad här. De hjälper dig gärna med din startmotor - välkommen in!