Hur stort stenskott kan man laga?

Man brukar säga att man kan laga ett stenskott stort som en femkrona (den gamla femkronan), men är skadan större är 30 millimeter så rekommenderar man att hela rutan byts ut istället för att försöka sig på en stenskottslagning. 

Hur lagar man ett stenskott?Laga stenskott på bilen

Ett stenskott i vindrutans yttre glas kan ofta ge en stor och ful skada. För att åtgärda skadan borrar man med en diamantborr för att sedan kunna pressa in lagningsvätskan.Vätskan behöver några minuter för att härda och man tar hjälp av UV-ljus för att skynda på processen. När lagningen har hårdnat sticker det upp en bit ovanför glasets nivå och det bearbetas med ett rakblad eller liknande vasst verktyg så att ytan blir rak och slät. Därefter poleras det försiktigt för att bli blankt igen.

Hur lagar man stenskott i lacken?

När man ska laga stenskott i lacken måste ytan vara rengjord och rostfri. Om det finns lös lack så pillar man noggrant bort den och om det skulle finnas lite rost så försöker man slipa bort den. Har man tur så berör skadan endast den yttre lacken och har inte gått djupare så att grundlacken är påverkad. Ytan för stenskottet bör rengöras med en avfettning av något slag så att det inte blir en fet hinna kvar. Om märket är litet så kan man försiktigt försöka fylla hålet med färg och ta hjälp av till exempel en tändsticka, men till större skador använder man sig av pensel. När du har fått på den nya färgen/lacken så kan du andas ut för stunden eftersom skadan inte längre riskerrar att sprida sig. Men tänk på att du måste jobba snabbt - lacken är väldigt snabbtorkande och oförlåtande om du skulle råkat måla en liten vall eller missat en bit. Och undvik att måla i stekande sol.

Vad kostar det att laga ett stenskott?

Det finns ett par faktorer som påverkar priset för hur mycket det kostar att laga ett stenskott. Var sitter skadan, hur stor är den, vilken typ av ruta är skadad och omfattar din försäkring glasskador eller inte.

Om din försäkring täcker glasskador så betalar du endast självrisken till ditt försäkringsbolag. Det kan vara allt från 0 kronor till ett par hundralappar, beroende på hur försäkringen ser ut. Om din försäkring inte täcker glasskador så kan det kosta allt från 1500 kronor till flera tusenlappar. Många vindrutor idag har safety-sensorer och andra typer av modern teknik integrerad och då blir reparationen mer omfattande och kräver en djupare kunskap. Men så länge du har en bra försäkring så behöver du inte oroa dig för skyhöga kostnader. De flesta försäkringsbolag ser hellre att man försöker laga skadan eftersom det är mycket mer kostsamt för dem att byta ut hela rutan, därför brukar villkoren vara fördelaktiga för försäkringstagaren på just den här punkten.

På våra svenska vägar finns det stundtals gott om grus som kan komma farande och skada lacken eller rutan - se därför till att hålla avståndet till bilen framför. Även dubb kan lossna från fordonets däck och skapa stenskottsliknande skador, var därför även försiktigt när du har kört om en bil och ska svänga in framför den och se till att hålla avståndet även i den situationen. 

Se vilka av Autoexpertens bilverkstäder som kan laga stenskott >>