Att kontrollera din bils strålkastare med jämna mellanrum är bland det viktigaste underhållet du kan göra på din bil. Det är tyvärr inte ovanligt att strålkastarens funktion, då särskilt huvudstrålkastaren, försämras med tiden. Ibland kan det bero på att glaset repats eller att det har oxiderat och lämnat en dimmig yta på strålkastaren. Det finns även andra anledningar att byta strålkastare, som att extra ett starkt lyse önskas eller att du vill göra bilen personlig.

Olika typer av strålkastare

Idag finns det många olika typer av strålkastare att välja bland. Om du önskar kan du montera en ljusramp på din bil för att få ett extra kraftfullt sken. En ljusramp kan också förändra bilens utseende, så om du önskar att ge din bil ett personligare utseende kan detta vara ett bra alternativ. Idag finns främst tre olika typer av strålkastare att välja bland. Dessa är halogen, LED och xenon.

Lampor i LED och xenon har generellt ett kraftfullare sken än vad halogen-lamporna har. Dessa moderna lampor kan även ha en bredare spridning på ljuset, beroende på vilken modell du väljer. Vilken typ av strålkastare som passar just din bil kan variera både av modell samt dina personliga önskemål. Förutom att byta huvudstrålkastare kan du även montera extraljus. Det går att köpa fullständiga kit samt specifika delar till dina strålkastare så som glas, ballast eller nya glödlampor.

Dags att byta strålkastare

Är det dags att byta strålkastare på din bil? Då rekommenderar vi att du vänder dig till din närmsta bilverkstad som kan lämna offert och utföra byte av strålkastare. Med verkstadspersonalen kan du även diskutera lämpliga strålkastaralternativ. Det är nämligen viktigt att allting blir rätt, för att undvika skador och onödiga utgifter för dig som bilägare. Dagens moderna strålkastare är tekniskt avancerade och det kan därför vara en övermäktig uppgift att försöka byta dessa själv.

Det finns förstås också en säkerhetsaspekt i detta. Vänder du dig till din bilverkstad kan du vara trygg med att lagar och regler åtföljs. Att veta vilken typ av strålkastare, lampa och ljusstyrka samt placering som är tillåtet enligt svensk lag är viktigt att ha kunskap om. Förutom att det kan bli direkt farligt med felaktiga strålkastare, kan du riskera både höga böter samt få nedslag på bilens kommande besiktning.