Dags att ställa av bilen? Här har vi samlat de vanligaste frågorna och allt du behöver veta om vad som gäller vid avställning av fordon.

Hur ställer man av en bil?

Man kan ställa av sin bil om man inte behöver använda den. Då slipper man betala fordonsskatt och trafikförsäkring. Det snabbaste sättet för att ställa av sin bil är att gå in på Transportstyrelsen hemsida och göra avställningen direkt online. För att det ska vara tryggt och säkert sker det med Bank ID.

Kostar det att ställa av bilen?

Nej, det kostar inte att ställa av bilen. Men värt att notera är att om fordonet ställs av i närheten av ett månadsskifte är det viktigt att din anmälan har kommit till Transportstyrelsen senast den första dagen i månaden. Om anmälan kommer in senare tas skatt ut för hela månaden. 

Hur ofta kan man ställa av en bil?

Dedt finns inga bergänsningar för hur ofta man får ställa av en bil. 

Vad gäller med försäkring när man ställer av bilen?

Trafikförsäkringen avslutas automatiskt den dagen när du ställer av din bil. Du får tillbaka pengarna för dagarna efter attbilen ställdes av. Det kan dröja ett tag innan du får pengarna, eftersom det kan ta upp till tio dagar innan avställningen är registrerad.

Fler vanliga frågor

  • Vem betalar skatten vid ägarbyte? 
    Svar: Du är skattskyldig och måste betala skatten även om du har sålt fordonet. Om skatten inte betalas i tid, tillkommer alltid dröjsmålsavgift. 
  • Vad händer om tidigare ägare inte betalat skatten?
    Svar: Bilen beläggs med nyttjandeförbud. 
  • Kan man få tillbaka fordonsskatt?
    Svar: Följande gäller enligt Transportstyrelsen; Vi betalar tillbaka fordonsskatt till den som var ägare när skatteplikten upphörde (den upphör vanligtvis när fordonet ställs av eller avregistreras). Den som var registrerad som ägare vid det tillfället får i normalfallet utbetalningen.

Tips vid avställning av fordon

Ingen bil mår bra av att stå still länge med gammal olja, då det finns risk att oljan kloggar igen oljans kanaler. Har man tänkt att förvara bilen utomhus under vintern så kan det var en bra idé attfylla på frostskyddsmedel i kylsystemet. Dessutom är det viktigt att underhållsladda batteriet. Du kan hålla koll på batteriets mående med hjälp av en batteriladdare från CTEK. Du hittar våra modeller här>>