Däckventil som ser till att du har rätt däcktryck i däcket. Bilden visar hela ventilen, även den delen som sitter på insidan fälgenBilens däcktryck (däckets lufttryck) är det som bär upp hela bilen och lasten och det är mycket viktigt att det inte blir för lågt. Är det för lågt så kan det skada däcken och det kan skada bilens köregenskaper.

Betrakta fordonsfabrikantens uppgift om rekommenderat däcktryck som ett absolut minimum (jämför lägsta strecket på oljestickan).

Har du mycket högre däcktryck än rekommenderat så försvinner däckens funktion att ta upp små vibrationer och stötar. Det påverkar bekvämligheten när du kör och till viss del slitaget på bilen.

Däcktrycket skall alltid mätas då däcken är kalla.

• 20% för lågt tryck ger cirka 30% färre mil och 8% högre rullmotstånd vilket negativt påverkar bränsleförbrukningen.

• 30% för lågt tryck ger cirka 50% färre mil.

Din bils avsedda däckstryck finner du i bilens instruktionbok. På vissa bilmodeller så finns dessa uppgifter på dörrstolpen på förarsidan.

Kontrollera trycket i dina däck

Enklast att kontrollera och ev. fylla på däcktrycket är på bensinstationen när du tankar. Där finns luftpåfyllare som har en manometer som visar lufttrycket i däcket.

Ett tips är att kontrollera trycket i dina däck regelbundet och alltid innan en längre bilresa.

Du bör också kontrollera trycket i ditt reservhjul om bilen är utrustat med ett sådant så du inte står där om olyckan händer. Tänk på att vissa bilar är utrustade med så kallade ”nödhjul” vilket är hjul som bara skall användas om något ordinarie hjul gått sönder. De är ofta mindre (smalare) samt belagda med en hastighetsgräns. Tänk på att däcktrycket för dessa hjul kan skilja sig från bilens normala hjul.

Som nämns ovan så är det viktigt med rätt tryck för att få rätt rullmotstånd. Ett högre rullmotstånd gör att bilen drar mer bränsle vilket påverkar miljön och ekonomin.
Ett korrekt rullmotstånd ser till att du värnar om miljön och hjälper din bilekonomi samtidigt.

Hjälp med däcktryck

Behöver du hjälp med din bils däcktryck eller har frågor om däck så kontakta någon av våra verkstäder så hjälper vi dig. Du hittar din närmaste Autoexperten bilverkstad här.