Bilens däcktryck (däckets lufttryck) är det som bär upp hela bilen och lasten och det är mycket viktigt att det inte blir för lågt. För lågt lufttryck, det vill säga för lite luft i däcken, kan skada däcken och det kan påverka bilens köregenskaper. Rätt däcktryck förbättrar säkerheten, körkomforten och bidrar till en lägre miljöpåverkan.

Hur mycket däcktryck ska jag ha?

Vilket däcktryck du ska ha i dina däck bit hittar du i bilens instruktionbok. På vissa bilmodeller finns dessa uppgifter på dörrstolpen på förarsidan, eller på insidan av tanklocket. Betrakta fordonsfabrikantens uppgift om rekommenderat däcktryck som ett absolut minimum (jämför lägsta strecket på oljestickan).

Har du mycket högre däcktryck än rekommenderat så försvinner däckens funktion att ta upp små vibrationer och stötar. Det påverkar bekvämligheten när du kör och till viss del slitaget på bilen.

Tänk på att:

• 20% för lågt tryck ger cirka 30% färre mil och 8% högre rullmotstånd vilket negativt påverkar bränsleförbrukningen.

• 30% för lågt tryck ger cirka 50% färre mil.

Lufttryck sommardäck

Det rekommenderade lufttrycket för sommardäck är det som står i bilens instruktionsbok. När du kör en fullastad bil, se till att följa rekommendationen för lufttryck för full last.

Lufttryck vinterdäck

Lufttryck i vinterdäck bör vara på 0,2 bar mer än det som står i instruktionsboken det vill säga 0,2 bar högre än i sommardäcken. Lufttrycket som anges i instruktionsboken eller i tabellen som finns i dörrstolpen eller i tanklocket gäller för sommarväder. Lufttrycket i däcken minskar på vintern  på grund av kylan då det blir det kallare ute.

Kontrollera trycket i dina däck och hur du mäter däcktryck

Däcktrycket skall alltid mätas då däcken är kalla. Enklast att kontrollera och eventuellt fylla på däcktrycket är på bensinstationen när du tankar. Där finns luftpåfyllare som har en manometer (ett mätinstrument) som visar lufttrycket i däcket. Ett tips är att kontrollera trycket i dina däck regelbundet och alltid innan en längre bilresa.

Du bör också kontrollera trycket i ditt reservhjul om bilen är utrustat med ett sådant så att du är förberedd om du råkar ut för en punktering. Vissa bilar är utrustade med så kallade ”nödhjul”, hjul som bara skall användas just i nödfall, om något ordinarie hjul gått sönder. De är ofta smalare och belagda med en hastighetsgräns och däcktrycket för dessa hjul kan skilja sig från bilens övriga hjul. Kör bara den sträcka du verkligen måste på ditt nödhjul.

Hjälp med däcktryck

Behöver du hjälp med däckservice eller däckbyte? Eller vill du läsa mer om sommardäck? Kontakta någon av våra verkstäder så hjälper vi dig oavsett om du behöver hjälp med att mäta och fylla på däcktryck eller annat som rör däck. Du hittar din närmaste Autoexperten bilverkstad här.

Vi hjälper dig med allt som rör däck

Vi hjälper dig med allt som rör däck

Välkommen till Autoexperten Bilverkstad när du behöver hjälp med dina däck.

Boka däcktjänster