Däck för sommaren på fälg.Check på dina däck

Här kan du läsa om bland annat mönsterdjup för sommardäck och vinterdäck, däcktryck och däckbalansering. Det är viktigt att se till att din bil har bra däck för säker bilkörning. Det är många faktorer som spelar in i hur mycket bildäcken slits och hur ofta de behöver bytas. 

Du kan själv utföra enklare tester på däcken för att se om de lever upp till gällande lagar och bestämmelser för mönsterdjupet. När du mäter däckdjupet ska du utgå från det ställe som är mest slitet. Mönsterdjuper måste vara minst 1,6 mm på sommardäcken och 3 mm på vinterdäcken för att vara godkänt. Dock rekommenderas att ett sommardäck bör ha minst 3 mm däckdjup och ett vinterdäck 4-5 mm däckdjup för att anses vara trafiksäkra. Har dina sommardäck ett mönsterdjup som understiger 3 mm, men är över 1,6 mm ska du ta i beräkning att däckens egenskaper, som till exempel att motstå vattenplaning, minskar med ett försämrat däckdjup. Ta gärna kontakt med oss på Autoexperten för att få tips och råd och en professionell mätning av mönsterdjupen.

När du använder bilen ofta blir det följaktligen ett större slitage än om du kör sällan. Andra faktorer som också påverkar slitage och livslängd på bildäcken är det underlag som du kör bilen på, och i vilka väderförhållanden. Vägnät i andra länder kan ha sämre standard än vad svenska trafikanter är vana vid vilket kan medföra ökat däckslitage om du använder bilen utomlands. Var noga med att regelbundet kontrollera att bildäcken håller accepterad standard och att inga skador eller ökat slitage har uppkommit.

Det är inte bara själva körningen som orsakar slitage på däcken. Här följer andra viktiga saker att beakta:

Om däcktrycket är felaktigt blir följderna att däcken slits mer än nödvändigt. Däck som har för lågt lufttryck gör dessutom att fordonets bränsleförbrukning ökar. Uppstår det plötsligt en trafiksituation som kräver en snabb manöver är det inte säkert att bilen klarar denna lika bra som vid ett korrekt lufttryck.

Om däcken är felbalanserade medför detta oundvikligen ett slitage som främst sätter sig på däckets ytterkanter. Fordonet kan även vid felaktig däckbalansering kännas skakig och rent av vibrera, vilket kan få negativa konsekvenser på bilförarens koncentration. Dessutom kan bilens drivlina ta skada.

En annan komponent som är viktig att beakta ifall du upptäcker att bilens däck slits ojämnt är om det uppkommit felaktigheter med hjulinställningen. När du vill vara säker på att bilen har korrekt hjulinställning, däckbalansering och rätt lufttryck står vi på Autoexperten självklart till din tjänst. Autoexperten finns representerade över hela Sverige och vi finns nära dig.

Se till att ha däck som håller måttet

Många faktorer när det gäller däckens livslängd kan du som bilägare inte påverka själv, men det finns en del saker som förare aktivt kan göra för att minska slitaget på däcken. Genom att vara aktsam i trafiken och inte köra över trottoarkanter och att sakta ner vid farthinder hjälper både bilens underrede och förhindrar att däcken slits i onödan. Kör du på en gropig skogsväg kan det löna sig att köra lite slalom mellan ojämnheter om trafiken tillåter det.

När du ska köpa nya däck till bilen ska du alltid hålla dig till samma leverantör av alla fyra däcken. För att få reda på exakt vilken däckdimension som gäller för just din bil ska du titta i bilens registreringsbevis. På insidan av däcket hittar du dessutom flertalet koder och information som bland annat berättar om däckets dimensioner, belastningskod, tillverkningsland, hastighetsindex, fabrikat och ytterligare en del information. Känner du dig osäker på hur koderna ska tolkas står personal på Autoexperten alltid till din tjänst.

Sommardäck på fälg Vinterdäck på fälg Friktionsdäck på fälg Dubbdäck på fälg

Sommardäck

Vinterdäck

Friktionsdäck

Dubbdäck

Förutom ovan nämnda saker att ta hänsyn till finns det ytterligare några saker som du som bilägare kan göra för dina däck. Se till att hålla däcken rena och ha för vana att med jämna mellanrum tvätta både bil och fälgar. Använd endast rekommenderade rengöringsprodukter eller tvätta i auktoriserad biltvätt. När däcken inte används är det till fördel om de förvaras liggandes ovanpå varandra. Var aktsam med att inga vassa föremål finns i närheten och kontrollera däcken varsamt innan de ska sättas på bilen igen.

Hjälp med att byta däck

Hos Autoexperten kan du få hjälp med allt från hjulbyte, däckomläggning, balansering och även förvaring med mera. Skulle olyckan vara framme och du får punktering kan du alltid kontakta närmaste Autoexperten Bilverkstad.

Hur byter jag däck?

Om du planerar att byta däck själv har vi satt ihop en guide som steg för steg visar dig hur du gör detta. Du hittar även alla verktyg du behöver för att göra ett däckbyte. Alla verktygen finns i en Autoexperten butik nära dig.