När det börjar bli dags att köpa nya vinterdäck ska du bestämma dig för om du ska köpa vinterdäck med eller utan dubbar. Vinterdäck utan dubbar kallas även för friktionsdäck och har en märkning med alptopp/snöflinga. Vad gäller köregenskaper har det visat sig att friktionsdäcken uppfyller liknande krav som dubbade däck, men det ska tilläggas att friktionsdäcken oftast har något sämre väggrepp på isiga vägbanor.
När du ska investera i nya vinterdäck är det några saker som du bör fråga dig själv innan du genomför köpet. Här följer några frågor som kan vägleda dig i ditt köp:
- Hur ser din vinterkörning ut?
- Vilken klimatzon bor du i?
- Brukar det förekomma isiga vägbanor i din körregion?
- Hur hög ljudnivå kan du acceptera i bilen?
Om du bor i de delar av landet som oftast drabbas av isiga vägar eller där vägunderhållet vintertid inte prioriterats särskilt högt, är det kanske lämpligt att överväga dubbade vinterdäck. När du däremot färdas på vägar som regelbundet underhålls från snö och is kan inköp av friktionsdäck vara till fördel. Det är viktigt att känna till att från och med 1:a decmeber 2024 måste friktionsdäck ha däckmärkningen med alptopp/snöflinga för att vara lagliga.
Med friktionsdäck får bilen bra grepp om vägbanan och du undviker samtidigt att slita ner dubbar och orsaka slitage på vägbanan. Om du företrädesvis kommer att använda bilen för vinterkörning i stadstrafik är friktionsdäck det bästa alternativet. Var noga med att se till att de friktionsdäck som du väljer till bilen är anpassade för nordiskt klimat och inte för vinterväglag i södra Europa.
När man använder friktionsdäck ökar inte ljudnivån inne i bilen, utan ljudnivån blir betydligt lägre än vid användning av dubbdäck. När man ska använda bilen regelbundet under vinterhalvåret kan det vara skönt att ljudnivån håller sig på en komfortabel nivå. Både i början och i slutet på vintersäsongen kan vädret och temperaturen skifta väldigt hastigt vilket medför att väglaget snabbt kan ändras. För att känna sig trygg med den förrädiska hösthalkan och den luriga vårsolen kan friktionsdäck användas tidigt på höstsäsongen och även efter den 15 april eftersom de inte har några dubbar.
Få hjälp att välja vinterdäck
Om du känner dig osäker på vilken typ av vinterdäck du ska använda står vi på Autoexperten till din tjänst. Hos oss får du alltid professionell hjälp, råd och service och för din bekvämlighet så finns vi i hela landet. Att byta till friktionsdäck på bilen är tekniskt sett inte särskilt svårt, men det kan vara svårt att montera av och på hjulen eftersom de oftast sitter fast hårt med rejält åtdragna bultar. Hos Autoexperten har vi verktygen som krävs för stabil av- och påmontering av friktionsdäck och hjälper dig gärna med däckbytet. Du kan alltid vara säker på att alla bultar blir ordentligt åtdragna med rätt moment.
Friktionsdäckens mönsterdjup
Precis som för alla vinterdäck är det lagstadgat att friktionsdäcken måste ha ett mönsterdjup på minst 3 mm för att få användas på bilen. 3 mm är som sagt en minimigräns och för att få ut maximalt av bilens och däckens köregenskaper är det bra om däckdjupet är omkring 4-5 mm, vilket även anses vara mer trafiksäkert än minimigränsen. Om du har haft en ojämn förslitning av däcken, men samtliga däck fortfarande håller måtten för godkänt mönsterdjup ska de däck med störst mönsterdjup monteras på bakhjulen. När det är dags att byta till friktionsdäck är det viktigt att alla fyra hjulen byts. Det är alltså inte tillåtet att enbart sätta på friktionsdäck på två av bilens hjul och låta resterande två sommardäck sitta kvar. Alla hjulen måste ha samma typ av däck.
Trots att friktionsdäck är utan dubbar är de inte lämpade att använda för året runt-körning. Under sommarhalvåret gör temperaturen att friktionsdäckens egenskaper försämras vilket kan orsaka att bilen får en längre bromssträcka, och bilen kan även bli svår att manövrera vid tillfälle av akut trafiksituation. Nordiska friktionsdäck fungerar inte heller optimalt på våt vägbana i temperaturer kring 0-5°C.
När friktionsdäcken inte används är det bra om de försvaras torrt och svalt. Om temperaturen i förvaringsutrymmet blir för hög påverkas gummits egenskaper och detta kan försämra däcket.
För mer information, råd, tips, prisbilder och service; kom in till din närmaste Autoexperten bilverkstad så hjälper vi dig att välja friktionsdäck.