Att köra en elhybrid är lite som att smyga fram på vägarna, dessutom är den schysstare mot miljön i jämförelse med fossila bilar. Hybriden är snällare mot såväl plånbok som miljö.

Hur funkar en elhybrid?

En elhybrid funkar på så sätt att den har både ett batteri och en förbränninsmotor som antingen går på bensin eller diesel. Elmotorn laddas av sig själv under färd och den byter på egen hand mellan att gå på el eller bränsle, alternativt båda alternativen simultant. Det gör att den är bränslesnål och du behöver heller aldrig tänka på att plugga in bilen för att ladda batteriet eftersom det sker under färd. Bilens förbränningsmotor laddar batteriet under färd, men det laddas även vid inbromsningar eller när bilen står på tomgång.

När går bilen på el?

En elhybrid är tyst att köra och slår ofta över och går helt på el när man kör under cirka 60 km/h. I stadstrafik där man alltid kör relativt långsamt jobbar elmotorn och bilen går på el, nästan uteslutande. Vid längre backar eller om man behöver accelerera snabbt så går förbränningsmotorn igång. När motorn behöver jobba i lite högre hastigheter, som tex på motorväg eller landsväg är det oftast förbränningsmotorn som tar över jobbet.

 

Är skatten lägre för en elhybrid?

Ja, skatten är lägre för en elhybrid om man jämför med andra fossila motsvarigheter. Faktum är att det kan skilja flera tusenlappar. Som exempel kan vi jämföra en Toyota Auris elhybrid tillverkningsår 2014 med en Mitsubishi Outlander från 2005 (bensindriven). Skatten per år för elhybriden är 364 kronor. Skatten för Outlanders är cirka 2300 kronor dyrare. Så ja, man slipper höga skatter när man köper en miljöbil.

Ladda elbilen hemma - snabbt, miljövänligt och prisvärt

Är det svårare att mecka själv med en elhybrid än en "vanlig" bil?

Ja, det kan vara lite knepigare eftersom det finns två olika typer av motorer att ta hänsyn till. Dessutom är nyare bilar ofta utrustade med hi-tech komponenter och dessa kan vara svåra att fixa med själv. Vår rekommendation är att du alltid tar en första kontakt med en av våra verkstäder så hjälper de dig vidare, vilket gör att du får mer tid över till annat.

Hitta din närmsta verkstad >>