Vinterdäck från tillverkaren Nokian på fälgNär måste man byta till vinterdäck och vilka datum gäller? 

I Sverige råder det lag på att vinterdäck ska används på bilen från 1 december till 31 mars om vinterväglag råder. Dubbdäck är tillåtna mellan  datumen 1 oktober och 15 april eller då vinterväglag råder. Anledningen till att vi i Sverige måste byta till vinterdäck är så klart vårt klimat. Sommardäck är inte gjorda för att klara av temperaturer på under +5⁰C och därför finns vinterdäck speciellt framtagna för nordiskt klimat. Den stora skillnaden mellan sommardäck och vinterdäck är att de är tillverkade med olika gummiblandning. Vinterdäckens gummiblandning klarar av låga temperaturer och är därför lämpade för snö, is och moddigt väglag.

Vinterdäck för rätt klimat

Det finns många tillverkare av vinterdäck, men när du använder din bil i Skandinavien ska du vara uppmärksam på att köpa vinterdäck som är speciellt anpassade för vårt klimat. Det finns nämligen även vinterdäck som är tillverkade för vinterklimat i Medelhavsregionen, men dessa är inte tillförlitliga i Norden.

När du färdas på snöiga vägar som kan ha förrädiska isfläckar eller en konstant hal vägbana är det viktigt att däcken får ett bra grepp om vägbanan. Var noga med att kontrollera vinterdäckens mönsterdjup så att de håller lagstadgade mått. För att få användas i vintertrafik ska mönsterdjupet vara minst 3 mm, men det är rekommenderat att däcken har ett mönsterdjup på 4-5 mm. Många bilar är i dag utrustade med ett så kallat anti-sladdsystem vilket gör att bilens mekanik försöker att rätta upp bilen genom att bland annat låsa vissa av hjulen när bilen utsätts för sladd eller tendens till sladd. Trots denna moderna teknik kan vi inte göra avkall på bra vinterdäck. Genom att kontinuerligt undersöka bilens vinterdäck och försäkra sig om att mönsterdjupet är inom ramen för godkända mått ökar vi både vår egen och våra medtrafikanters trafiksäkerhet.

Att byta vinterdäck

När det är dags att byta till vinterdäck måste samtliga hjul på bilen bytas ut. Det är alltså inte tillåtet att ha två vinterdäck och två sommardäck, utan alla fyra hjulen måste ha godkända vinterdäck. Det är också viktigt att de fyra däcken är av samma märke och tillverkning. Om däcken har slitits ojämnt under föregående vintersäsong, men fortfarande har godkänt mönsterdjup ska de däck som har djupast mönster monteras på bakhjulen. Att köra med de bättre vinterdäcken på bakhjulen ger en ökad trafiksäkerhet eftersom risken att drabbas av sladd minskar.

Att byta däck kan vara ett tungt jobb som går att utföra på egen hand, men det kräver att du har de rätta verktygen så att bultar blir ordentligt åtdragna. Hos Autoexperten står vi till din tjänst och monterar av och på vinterdäck snabbt och smidigt. Hos oss kan du vara säker på att bultarna blir ordentligt åtdragna med rätt moment. Våra verkstäder arbetar enbart med professionella verktyg och vi som arbetar här är utbildade för att ta hand om just din bil. Efter ett däckbyte är det viktigt att du gör en efterdragning av bultarna när du kört ungefär 100 km även om du bytt däck hos en verkstad.

Att köpa vinterdäck

Att köpa nya vinterdäck är en säkerhetsinvestering och när du väljer däck måste du utgå från vilka väderförhållanden som däcken ska klara av. Alla vinterdäck har en märkning som betyder att de är lämpade för antingen modd eller snö, eller bådadera. Förkortningarna för dessa vägförhållanden är M (mud) och S (snow) och beroende på hur bokstäverna är kombinerade är de lämpade för olika väderförhållanden. Hör gärna med oss på Autoexperten så berättar vi mer om vad just M+S, M.S, M-S betyder och vilken kombination som är bäst lämpad för din bil.

Energimärkning

EU har utvecklat en energimärkning av vinterdäck. Denna märkning har således inget att säga om däckets vinteregenskaper utan klargör istället vilken typ av energiklass däcket tillhör, vilken ljudnivå däcket uppnår utanför bilen samt vilket grepp däcket har på blöt vägbana.

När du inte använder dina vinterdäck bör du förvara dessa i ett svalt och torrt utrymme. Se även till att inga vassa föremål finns i närheten eftersom detta kan repa gummit. Ta för vana att alltid kontrollera varje däck varsamt innan de monteras på bilen. Att köpa nya vinterdäck kan kännas som en stor investering, men är en försäkran om att du som bilägare gjort vad du kan för att få en trafiksäker vinter.

Har du frågor eller behöver hjälp så finns Autoexperten alltid nära dig. Självklart erbjuder vi också däckhotell och däckskifte - välkommen till Autoexperten!