Dubbdäck eller friktionsdäck?
Det diskuteras ofta om man ska välja dubbade eller odubbade däck, så kallade friktionsdäck, när det gäller val av vinterdäck. Dubbarna i dubbdäck är små metallpiggar som sticker ut på däckets ovansida och hjälper bilen att få ett ordentligt fäste på vägbanan när det råder is.
Ibland kan det vara svårt att bestämma sig för vilken typ av däck som passar bäst för vinterkörning, och följande frågeställningar kan hjälpa dig i ditt beslut:
- Hur mycket använder du bilen under vinterhalvåret?
- Hur brukar vinterväglaget se ut i området där du bor?
- Hur mycket prioriterar du säkerhet?
- Står du ut med ökad ljudnivå i bilen?
Om du använder din bil regelbundet under vinterhalvåret till att köra till och från jobbet, kanske på en vintersemester alternativt vid frekvent körning under fritiden, kan det vara en stor fördel att investera i dubbdäck till din bil.
Som regel är vintrarna oftast mer påtagliga i norra Sverige, men det är ingen garanti för att vintern är mildare i de södra delarna av landet. Isiga vägar med blixthalka kan förekomma på alla vägar oavsett region. När blixthalkan slår till underlättar dubbdäckens egenskaper för föraren att manövrera bilen och att få den att stanna kvar på vägbanan. Tillsammans med dagens högteknologiska anti-sladdsystem som finns på många bilar är kombinationen med dubbdäck passade vid halt och isigt väglag.
Det har genom årens lopp genomförts flera studier på dubbdäckens egenskaper och det har visat sig att dubbdäcken ger en ökad trafiksäkerhet vid vinterväglag med is och halkrisk. Dödsolyckorna på våra vägar har minskat markant när det gäller olyckor med bilar som haft dubbdäck jämfört med odubbade vinterdäck. Om du värdesätter säkerheten i trafiken och gärna färdas i en bil som känns säker vid blixthalka och isigt väglag är dubbdäck ett alternativ som definitivt ska övervägas.
Metalldubbarna som sitter på däcket medför en ökad ljudnivå i bilen när bilen rullar. Det kan ta några dagar att vänja sig vid den ökade ljudnivån efter att dubbdäcken blivit monterade, men efter en tid har de flesta bilister vant sig vid den högre konstanta ljudnivån. Trots den ökade ljudnivån jämfört med friktionsdäck, är det många trafikanter som väljer dubbdäck just med anledning av den ökade säkerheten och de beprövade köregenskaperna.
Köpa dubbdäck
Att köpa nya dubbdäck kan vålla en del frågor och funderingar, men du som kund ska inte behöva vara rådvill länge. Kom in till någon av alla de Autoexperter som finns i Sverige och ställ dina frågor till vår kunniga personal. Vi har kunskap och erfarenhet av de flesta bilmärken och bilmodeller.
När du fått dina nya dubbdäck monterade är det bra om du kör in dem i ett lugnt tempo under 50-100 mil så att dubbarna ”sätter” sig i dubbhålen. Precis som vid övriga vinterdäck ska dubbdäck ha ett mönsterdjup på minst 3 mm för att vara godkända. Dock rekommenderas det att mönsterdjupet är omkring 4-5 mm för att köregenskaperna inte ska påverkas. Ett mönsterdjup som inte håller måttet medför en längre bromssträcka och mindre fäste på vägbanan vilket självklart kan medföra negativa konsekvenser för både dig och dina medtrafikanter.
När det gäller val av dubbdäck finns det modeller som är framtagna med egenskaper för antingen modd eller snö alternativt bådadera. De särskilda beteckningarna M och S finns i flera kombinationer beroenden på däckets egenskaper. Är du osäker på vilka eller vilken kombination du behöver kan vi på Autoexperten hjälpa dig.
Tveka aldrig att ta kontakt med din närmaste Autoexperten bilverkstad. Vi vill att du ska köra trafiksäkert och står alltid redo med svar, tips och service. Välkommen!