Har växellådan i din bil helt havererat eller skrapar den och för väsen kan ett byte av växellåda vara aktuellt. Det första du behöver tänka på om du behöver byta växellåda är om det är värt det. En ny växellåda är mycket dyr. Det går att spara en del pengar genom att köpa en begagnad men arbetskostnaden om du låter en verkstad göra jobbet kommer att bli hög. Är din bil värd denna kostnad?

Låta en verkstad göra jobbet

Om du inte är en mycket kompetent mekaniker är det bäst att låta Autoexpertens bilverkstad utföra arbetet med att byta växellåda åt dig. Vi kan hitta rätt växellåda till din bil, demontera din gamla växellåda och montera en ny växellåda. Samtidigt som vi byter din växellåda kan det vara en bra idé att också låta oss byta koppling. Att byta koppling innebär knappt något extra arbete och det är arbetet som kostar mest om du byter koppling.

Tycker du att en ny växellåda är för dyr och hellre letar upp en begagnad och låter en mekaniker utföra själva bytet finns det många saker du behöver tänka på. Är växellådan du hittat på skroten eller köpt online i bra skick? Är det rätt växellåda? Även om växellådan är till samma typ av bil som du har behöver det inte betyda att det är rätt växellåda för din bil.

Göra jobbet själv

Är din bil av nyare årsmodell och är den framhjulsdriven eller fyrhjulsdriven krävs det att du är en mycket skicklig mekaniker för att klara av att själv byta växellåda. Stora delar av fronten och större delen av bilens framvagn måste demonteras för att komma åt växellådan. Moderna bilars växellådor innehåller dessutom en hel del elektronik som måste kopplas ihop på rätt sätt för att bilen skall fungera så som du vill den skall fungera.

Är din bil en gammal bakhjulsdriven modell är det en helt annan sak. Det är inte speciellt komplicerat att byta växellåda på gamla amerikanska bilar eller på bilar som till exempel Volvo Amazon eller Opel Ascona. Vad du behöver för att kunna utföra detta arbete är ett garage med en lyft eller ett par bra domkrafter och pallbockar, standardverktyg som hylsnycklar, blocknycklar och lednycklar, en verkstadshandbok, gott om tid och mycket tålamod.