Byta däck själv

Så byter du däck - steg för steg

Vi på Autoexperten hjälper dig gärna att byta däck. Varmt välkommen att boka däckbyte på en bilverkstad nära dig. Men om det är så att du vill byta dina däck på egen hand så har vi en steg för steg guide som hjälper dig att utföra ett säkert och smidigt byte.

Säkert däckbyte kräver rätt utrustning

När du ska byta däck på din bil är det viktigt att se till att ha rätt utrustning och verktyg för jobbet. Det kan vara så att du behöver införskaffa verktyg som domkrafthjulmutterdragare eller mutterdragare.

Tänk även på säkerheten. Se till att bilen står plant och säkra upp med pallbockar. Glöm heller inte att efterdra dina hjulbultar.

När du väl byter dina däck på bilen kan det vara bra att kontrollera däckenAtt kontrollera sina däck är en nödvändighet eftersom de är en färskvara. 

Däckbyte steg för steg 

Nedan hittar du en skriftlig guide i tolv steg och en video som visar hur du bär dig åt för att utföra ett däckbyte. Lycka till!

Steg 1

1. Lägg i handbromsen

Se till att bilen står på en plan yta. Var noggrann med att lägga i handbromsen. Du behöver en domkraft som klarar bilens vikt. En riktigt stadig domkraft är det säkrarste alternativet.

Steg 2

2. Lossa hjulbultar

Lossa hjulbultarna ett halvt varv när bilen fortfarande står på marken. Det här är ett typiskt moment där jobbet blir så mycket lättare om du har rätt verktyg. Att lossa hjulbultarna med ett fälgkors är något du förhoppningsvis bara behöver göra vid en punktering, här vill du hellre använda en hylsa med dragkraft.

Steg 3

3. Hissa upp bilen

På bilen finns en punkt vid varje hjul som är avsedd för domkraften. Om du är osäker på var punkterna sitter så hittar du informationen i bilens instruktionsbok.

Steg 4

4. Använd Pallbock

När du hissat upp bilen behöver du skjuta in en stadig och godkänd pallbock som även den klarar bilens vikt. Pallbocken är en säkerhetsåtgärd; ifall domkraften går sönder hindrar den bilen från att rasa ner.

Steg 5

5. Lossa hjulen

Skruva av hjulbultarna helt. Undvik att lägga dem direkt på marken så slipper du smuts i hjulbultarnas gängor. Sedan kan du ta bort hjulet, men tänk på att det är tungt.

Steg 6

6. Kontrollera bromsbeläggen

Det kanske inte är det första du tänker på i samband med ett hjulbyte, men nu har du ett gyllene tillfälle att besikta bromsbeläggen på bilen. På bilden ser du skillnaden mellan ett nytt och ett slitet bromsbelägg. 

Steg 7

7. Smörja hjulbultar

När du monterar tillbaka hjulet bör du passa på att smörja hjulbultarna med lite fett. Det motverkar rost och slitage. Men ta inte för mycket, då kan överflödigt fett slungas ut i bromssystemet. I filmen nedan visar vi vad som är en lagom mängd fett till en hjulbult.

Steg 8

8. Skruva fast hjulet

Skruva nu fast hjulet igen. Dra åt bultarna kryssvis.

Steg 9

9. Sänk ner bilen

Nu kan du ta bort pallbocken och försiktigt sänka ner bilen.

Steg 10

10. Dra med rätt moment

Kontrollera hjulbultarna med en momentnyckel. Hur hårt hjulbultarna ska vara åtdragna står i bilens instruktionsbok. Drar du för hårt kan gängorna förstöras, drar du för löst så kan hjulet lossna. När du kört ungefär tio mil efter hjulbytet är det dags att efterdra bultarna för säkerhets skull.

Steg 11

11. Kontrollera däcktrycket

Kontrollera att du har rätt lufttryck i däcken. Rätt lufttryck gör bilen säkrare och du förbrukar dessutom mindre bränsle.

Klart

12. Förvara däcken

Gör rent hjulen och lägg dom i en däcksäck, särskilt om du ska transportera hjulen. 

Hur man byter däck