Vinterutrusta bilen

Ha rätt produkter med dig

Att vinterutrusta bilen är ett projekt som kan bli hur stort som helst. Autoexpertens tips här ligger på en rimlig nivå och ger en bra grundberedskap om snö och halka slår till. 

Självklart har du vinterdäck vid vinterväglag, men glöm inte att kontrollera reservhjulet så att du vet att du klarar en punktering och ett hjulbyte. Se också till att varningstriangel finns i bilen så du kan varna andra om du blir stående efter vägkanten.

Steg 1

Bogserlina

Oavsett om du är räddaren i nöden eller själv är i nöd och blir räddad behöver din bil alltid vara försedd med en bogserlina. Dessutom kan du pigga upp långfärden med lite dragkamp under körpauserna. Eller öva knopar. Autoexpertens enklaste bogserlina är fyra meter lång och mäktar med att dra upp till 2500 kg.

Steg 2

Snöskyffel

Vare sig du bor på landet eller i staden behöver du kunna skotta fram bilen. Om inte Moder Natur för egen kraft saboterar din tilltänkta avresetid kan du kallt räkna med att bli inskottad av kommunens snöröjning. Autoexperten erbjuder snöskyfflar i flera olika utföranden, gemensamt för alla är att de kan extraknäcka som ganska obekväma stjärtlappar i pulkabacken. Testas på egen risk.

Steg 3

Isskrapa

Autoexperten rekommenderat varmt att du monterar bränsledriven- eller elektrisk bilvärme. Bra för miljön och morgonhumöret. Men tills du tagit ditt förnuft till fånga är en så enkel sak som en isskrapa alltid bra att ha liggande i bilen. Använd ALDRIG torkarbladen för att skrapa bort is från rutorna, det är de inte konstruerade för och och du kommer skada bladen. Har du kvar någon cd-skiva med Ace of Base kan du för sinnesfridens skull prova att använda den som skrapa, din musikupplevelse kommer inte påverkas negativt (om du inte använder omslaget förstås).

Steg 4

Spolarvätska

Vintertid är det extra viktigt att ha fyllt på ordentligt med spolarvätska och att vara nogrann med hur starkt koncentrerad den är för att undvika att vätskan fryser. Se på förpackningen hur många minusgrader vätskan tål. Den strukturerade och ekonomiske blandar själv till rätt koncentrationsgrad, men är det en nödsituation säljer vi självklart färdigblandad spolarvätska.

Steg 5

Startkablar

Har du glömt en lampa på när du parkerat och batteriet har laddat ur? Eller har kanske en grannes startmotor gett upp för gott? Ha alltid startkablar med i bilen, så kan du lätt både ge och få hjälp med att starta bilen.

Steg 6

Förbandskit

Första förband är något som ska finnas i varje bil. Har olyckan varit framme och någon behöver lättare vård efter att ha kört in i en snödriva eller ner i ett dike så är ett första förbandskit till stor hjälp. Springer du med väskan på sandigt underlag kan du dessutom uppleva det som att du är med i ett avsnitt av Baywatch.

Steg 7

Ficklampa

Tänk att du blir stående längs vägen en mörk vinterkväll och din mobil saknar täckning. Du har riggat varningstriangeln och klätt på dig alla dina kläder för att hålla värmen. I väntan på att det äntligen kommer en bil som kan undsätta dig kan en liten, strömsnål och smidig ficklampa vara skillnaden mellan att läsa om Harry Potter och att leka sten, sax och påse utan motståndare. Och sedan kan du använda lampan för att signalera till dina medtrafikanter att du behöver hjälp.

Steg 8

Reflexväst

Det är viktigt att synas i trafiken! Har du blivit stående bredvid vägen när det är mörkt bör du använda en reflexväst så att du syns tydligt för dina medtrafikanter och undviker olyckor.

Klart

Viltolycka markering

Om du kör på ett djur så se till att du kan märka ut platsen för jägare eller polis. Mer information hittar du här.