Cykel på taket

Ta med dig cykeln utan dragkrok

Att ta med sig cykeln på resan är en enkel sak om man har en cykelhållare. På Autoexperten säljer vi hållare för allt från en till och med fyra cyklar.

Den vanligaste lösningen är att montera cykelhållare på dragkroken, men här tänkte vi lyfta fram våra modeller för takmontering. Nedan har du en generell monteringsbeskrivning, men du ska givetvis alltid följa monteringsanvisningen för just din cykelhållare.

Steg 1

Montera cykelhållare

Montera cykelhållaren på takräcket. Se till att den sitter rakt och centrerat för att skapa minsta möjliga luftmotstånd. 

Steg 2

Spänn fast cykelhållaren

Se till att cykelhållaren sitter fast riktigt ordentligt så den inte kan röra sig under färd.

Steg 3

Montera cykeln

Ta bort allt löst från cykeln som till exempel cykelkorg och pump. Se till att ha gott om utrymme runt bilen och var försiktig så att du inte repar bilen när du sätter cykeln på plats i hållaren. Be gärna någon hjälpa dig lyfta upp cykeln för att vara på den säkra sidan.

Steg 4

Fäst cykeln

Fäst cykeln enligt instruktionerna för just din cykelhållare. Cykeln ska fästas i ramen så den inte har möjlighet att röra sig. 

Steg 5

Tänk på höjden

Tänk på att bilen blir avsevärt högre med cykel på taket, så var försiktig när du till exempel kör in i ett garage.

Steg 6

Kör försiktigt

Med cykeln på taket får du köra extra försiktigt. Cykehållaren har dels vinddraget att kämpa med, och om du gör kraftiga svängar ger det i sin tur stora dragningar i sidled.

Klart

Kontrollera cykeln löpande

Ta för vana att kolla så allt sitter som det ska på cykelhållaren när du ändå stannar för fika.

Thule Proride 591