Byta torkarblad

Så här byter steg för steg

Torkarbladen ser till att du som förare har fri sikt genom om att ta bort vatten, snö och smuts från vindrutan. För att fungera tillfredsställande ska bladets gummilist ligga i kontakt med vindrutan hela tiden.

Hur ofta bör man byta?

Du bör byta torkarbladen med regelbundna mellanrum, slitna torkare ger sämre sikt vilket i förlängningen gör dig till en tröttare och mindre uppmärksam förare.

Det finns en uppsjö torkarblad, använder du vårt regnummersök på startsidan så hittar du vilka torkarblad som passar just din bil. Tänk på att det kan behövas olika blad på förarsidan och passagerarsidan. Ibland krävs det även en adapter för att montera torkarbladet på din bil.

Att byta torkarbladen är enkelt och tar inte lång tid. Vår personal i butikerna hjälper dig gärna montera torkarbladen i mån av tid, de har rutin på de flesta modeller.

Steg 1

1. Olika typer av torkarblad

Ett standardtorkarblad känner du igen på ramen i metall som håller gummibladet. Vissa blad har en spoiler på bladet som trycker ner bladet mot rutan med hjälp av fartvinden. Flatblade är en tredje modell av torkarblad och de saknar den klassiska metallramen som håller gummibladet.

Steg 2

2. Ta bort det gamla bladet

Lyft upp torkarbladsarmen och ta bort det gamla bladet. Milt våld kan krävas men var försiktig så du inte skadar själva armen. På de flesta torkarbladsförpackningar finns det en någorlunda hjälpsam illustration över hur demonteringen går till. OBS: Var försiktig så du inte tappar torkararmen och skadar vindrutan.

Steg 3

3. Montera det nya bladet

På förpackningen finns det monteringsinstruktioner för din torkarbladsmodell. När du monterat det nya bladet på torkararmen fäller du försiktigt ner torkararmen. Undvik alltid att bara släppa torkararmen, med lite otur krossar du hela vindrutan. På vissa bilar behövs det en adapter för att montera bladet, då följer den oftast med i förpackningen.

Steg 4

4. Om bilen kräver serviceläge

Vissa bilar har ett serviceläge som måste aktiveras innan du kan byta torkarblad. Läs i bilens instruktionsbok hur du gör, det varierar mellan olika bilmodeller.

Klart

5. Klart!

Nu är du och din bil redo för nya äventyr.

Hur man byter torkarblad själv