Byta torkarblad

Så byter du torkarblad - steg för steg

Genom att avlägsna vatten, snö och smuts från vindrutan säkerställer vindrutetorkaren att du som förare har fri sikt när du kör bil. För att fungera rätt ska gummilisterna till vindrutetorkarens torkarblad ligga i kontakt med vindrutan hela tiden. 

Hur ofta bör man byta torkarblad?

Slitna torkarblad ger sämre sikt, vilket kan göra dig till en tröttare och mindre uppmärksam bilförare. Minimera den risken genom att vara noga med god sikt och byta torkarblad med jämna mellanrum. Passa på att få vindrutetorkaren undersökt när du ändå har bilen på bilservice om du tycker det är krångligt eller svårt. 

Att tänka på när du ska köpa torkarblad

Alla bilmodeller har olika system och i en del fall kan det behövas olika blad till förarsidan och passagerarsidan. Det kan också vara aktuellt med en adapter för att montera torkarbladen på din bil. Om du har frågor eller behöver hjälp att montera torkarbladen hjälper personalen i Autoexpertens butiker dig.

Vilka torkarblad är de bästa?

Det finns många olika torkarblad till vindrutetorkare. Olika märken passar till olika bilar. Vi på Autoexperten säljer enbart produkter som vi tycker håller hög standard. Populära märken i våra butiker och verkstäder är exempelvis Hella, SWF och Bosch. I vårt regnummersök kan du hitta vilka som passar just din bil.

Byt vindrutetorkarblad steg för steg

Att själv byta torkarblad på sin vindrutetorkare behöver varken vara svårt eller tidskrävande. Nedan hittar du en skriftlig guide i fem steg och en video som visar hur du bär dig åt. Lycka till!

Steg 1

1. Olika typer av torkarblad

Ett standardtorkarblad känner du igen på ramen i metall som håller gummibladet. Vissa blad har en spoiler på bladet som trycker ner bladet mot rutan med hjälp av fartvinden. Flatblade är en tredje modell av torkarblad och de saknar den klassiska metallramen som håller gummibladet.

Steg 2

2. Ta bort det gamla bladet

Lyft upp torkarbladsarmen och ta bort det gamla bladet. Milt våld kan krävas men var försiktig så du inte skadar själva armen. På de flesta torkarbladsförpackningar finns det en någorlunda hjälpsam illustration över hur demonteringen går till. OBS: Var försiktig så du inte tappar torkararmen och skadar vindrutan.

Steg 3

3. Montera det nya bladet

Följ instruktionerna på torkarbladets förpackning. Fäll försiktigt ner torkararmen när du monterat bladet. Undvik att bara släppa torkararmen, med lite otur krossar du hela vindrutan. Om du behöver en adapter finns den med i förpackningen.

Steg 4

4. Om bilen kräver serviceläge

Vissa bilar har ett serviceläge som måste aktiveras innan du kan byta torkarblad. Läs i bilens instruktionsbok hur du gör, det varierar mellan olika bilmodeller.

Klart

5. Klart!

Nu är du och din bil redo för nya äventyr.

Hur man byter torkarblad själv