Byta torkarblad

Så byter du torkarblad - steg för steg

Vindrutetorkaren säkerställer att du som förare har fri sikt, genom om att avlägsna vatten, snö och smuts från vindrutan. För att fungera tillfredsställande ska torkarbladens gummilist ligga i kontakt med vindrutan hela tiden.

Hur ofta bör man byta torkarblad?

Med jämna mellanrum är det bra att byta torkarblad. Slitna vindrutetorkare ger sämre sikt, vilket i förlängningen gör dig till en tröttare och mindre uppmärksam förare.

Det finns en uppsjö olika torkarblad, och det kan vara svårt att veta vilket du ska ha. Använd gärna vårt regnummersök för att hitta vilka torkarblad som passar just din bil.

Att tänka på när du beställer vindrutetorkarblad

Alla bilmodeller har olika system och i en del fall kan behövas olika blad på förarsidan och passagerarsidan. Det kan också vara aktuellt med en adapter för att montera torkarbladet på din bil. Om du är osäker eller tycker att det känns krångligt att byta torkarbladen själv, eller inte vet vilka blad som passsar din bil, hjälper personalen i våra butiker gärna till att montera torkarbladen. De har rutin på de flesta bilmodeller. 

Vilka torkarblad är de bästa?

Tester visar att kvaliteten på de olika produktvarumärken som finns inom torkarblad inte skiljer sig nämnvärt från varann. Det är snarare en fråa om vilka märken som passar till vilken bil. Vi på Autoexperten säljer förstås enbart produkter som vi tycker håller hög standard. Populära märken i våra butiker och verkstäder är exempelvis Hella, SWF och Bosch.

Gör det själv - Steg för steg

Att byta torkarblad på din vindrutetorkare behöver varken vara svårt eller tidskrävande. Genom att använda vår steg för steg-guide tror vi att du kommer att kunna fixa det själv utan problem.

Steg 1

1. Olika typer av torkarblad

Ett standardtorkarblad känner du igen på ramen i metall som håller gummibladet. Vissa blad har en spoiler på bladet som trycker ner bladet mot rutan med hjälp av fartvinden. Flatblade är en tredje modell av torkarblad och de saknar den klassiska metallramen som håller gummibladet.

Steg 2

2. Ta bort det gamla bladet

Lyft upp torkarbladsarmen och ta bort det gamla bladet. Milt våld kan krävas men var försiktig så du inte skadar själva armen. På de flesta torkarbladsförpackningar finns det en någorlunda hjälpsam illustration över hur demonteringen går till. OBS: Var försiktig så du inte tappar torkararmen och skadar vindrutan.

Steg 3

3. Montera det nya bladet

Följ instruktionerna på torkarbladets förpackning. Fäll försiktigt ner torkararmen när du monterat bladet. Undvik att bara släppa torkararmen, med lite otur krossar du hela vindrutan. Om du behöver en adapter finns den med i förpackningen.

Steg 4

4. Om bilen kräver serviceläge

Vissa bilar har ett serviceläge som måste aktiveras innan du kan byta torkarblad. Läs i bilens instruktionsbok hur du gör, det varierar mellan olika bilmodeller.

Klart

5. Klart!

Nu är du och din bil redo för nya äventyr.

Hur man byter torkarblad själv