Cykel på dragkroken

Ta med dig cykeln på färden

Att ta med sig cykeln på resan är en enkel sak om man har en cykelhållare. Om din bil är utrustad med dragkrok så har Autoexperten ett stort utbud av cykehållare för allt från en till och med fyra cyklar.

En cykelhållare för dragkrok är enkel att montera och det går snabbt att lasta på och av cyklarna. Nedan har du en generell monteringsanvisning, men följ alltid din cykelhållares specifika monteringsinstruktioner.

Svårt att se registreringsskylten

Registreringsskyltar måste vara väl synliga och läsbara. Det är olagligt att framföra ett fordon med en svårläst reg-skylt. men vad gäller då om man har en cykelhållare, där cyklarna täcker skylten? Det kan bli böter om man inte kan utläsa vad som står på registreringsskylten eller om bilens bakljus begränsas. Cykelhållaren i sig är inte olaglig, men det gäller att säkerställa så att man följer lagen. Man kan tex beställa en extra registreringsskylt och sätta på rampen, då ser man den garanterat och du blir inte börfälld för det. Om cyklarna döljer registreringsskylten kan aman alltså antingen köpa en extra skylt eller justera den skylt man har så att den går att avläsa.

Steg 1

Montera cykelhållaren

När du monterar cykelhållaren på bilens dragkrok får du tänka på att dragkulan kan vara smutsig, så var rädd om kläderna. Cykelhållaren ska gripa om kulan och får inte sitta snett. 

Steg 2

Spänn fast

Kontrollera att cykelhållaren sitter fast ordentligt på dragkroken. En korrekt monterad cykelhållare sitter stumt mot dragkulan och ska inte kunna röra sig i någon riktning.

Steg 3

Gör klar cykelhållaren

Gör i ordning cykelhållaren om den är försedd med infällbara hållare. Skruva fast dessa ordentligt så de inte heller kan röra sig under färden. 

Steg 4

Montera cykeln på cykelhållaren

Nu kan du montera cykeln på upphängningarna. Se till att upphängningarna går genom ramen, inte hjulen, på cykeln. Ramen är mycket stabilare ur förankringssynpunkt. 

Steg 5

Spänn fast cykeln

Spänn fast cykeln ordentligt. Plocka bort allt som sitter löst på cykeln, som till exempel cykelväskor och saker på pakethållaren. Se till att styret är helt låst, annars kan framhjulet slå mot bilen under färd. Det är inte bara ett irriterande ljud, det kan även skada lacken på bilen. Kontrollera att cykeln inte gungar vid fartökning och inbromsning. 

Steg 6

Tänk på belysning och reg.nummerplåt

Tänk på att du som förare är ansvarig inte bara för din last, utan även för att bilens registreringsnummer syns ordentligt. Samma sak gäller bakljus, bromsljus och blinkers. Om du forslar många cyklar och de riskerar att dölja ljus och registreringsskylt kan du använda en ljusramp som ansluts till släpvagnskontakten vid dragkroken.   

Klart

Kontrollera lasten löpande

Ta för vana att kolla så allt sitter som det ska på cykelhållaren när du ändå stannar för fika.

Thule Xpress 970 Video