Montera och packa takboxen

Få med dig allt på resan

En takbox är ett perfekt sätt att utöka bilens lastutrymme vid skidresan eller långfärden. Autoexperten har ett brett sortiment av takboxar och vi hjälper dig mer än gärna hitta rätt modell för dina behov!

Har du en takbox på bilen så måste man tänka på ett par saker för att allt skall fungera optimalt. Nedan får du ett par tips av oss som hjälper dig använda takboxen smart och säkert.

Steg 1

Montera takboxen

Först av allt fäster du ett par takräcken på bilen, självklart har vi räcken som passar din bilmodell. När du monterar takboxen ovanpå takräckena ser du till att boxen hamnar mitt på taket för att undvika snedbelastning och krängingar vid hastiga svängar. Ett typiskt rookiemisstag är att man låter boxen sticka ut baktill och sedan förstör bagageluckan när man öppnar den utan att tänka sig för. Mät helt enkelt noga upp hur långt bak du kan montera boxen utan att riskera lack och kaross. 

Steg 2

Packa takboxen

När du packar takboxen är det viktigt att se till att inget ligger löst inuti. Om du behöver göra en kraftig inbromsning kan en icke förankrad last komma i rörelse och skada boxen och den övriga lasten. 

Steg 3

Surra fast skidorna

För skidor finns det särskilda hållare som fäster brädorna inne i boxen. Ett annat alternativ är att helt enkelt surra fast dem med rep eller snöre. Får laggen åka omkring fritt är nog inte takboxen ens det dyraste som riskerar att gå sönder. En typiskt oskön start eller avslutning på skidsemestern.

Steg 4

Lasta tungt i bilen

Du vill inte lasta tunga saker i takboxen, placera hellre sådant inne i bilen. Om du lastar för tungt ovanpå bilen förändrar du fordonets köregenskaper eftersom du höjer bilens tyngdpunkt. Om bilen kränger riskerar de tunga sakerna att slita sig inne i boxen och orsaka skada.

Steg 5

Tänk på bilens totalhöjd

Det låter självklart men det är så lätt glömt: tänk på att en takbox ökar bilens totala höjd. Det kan orsaka problem när du kör in i ett garage eller liknande med låg takhöjd. 

Steg 6

Öppna från dikessidan

Stannar du efter vägen och behöver komma åt något i takboxen så tänk på att öppna från dikessidan, du vill ju inte stå ute i vägen. Om din box inte öppnas från rätt håll får du helt enkelt köra till en rastplats eller liknande. Det finns en takboxstege för att lättare ta sig upp och komma åt innehållet i boxen.

Steg 7

Montera av boxen

När du inte använder takboxen är det bäst att ta bort den från bilen. På så sätt undviker du onödigt vindmotstånd som ger en högre bränsleförbrukning.

Steg 8

Förvaring av takboxen

Har du tillgång till garage kan en boxlyft vara en god investering. Med hjälp av till exempel Thules Multilift får du takboxen ur vägen och det blir enkelt att montera på och av den på bilen. Det finns även skyddspåsar som ser till att du slipper repor vid hantering och förvaring av takboxen

Klart

Vårda din takbox

Tänk på att tvätta boxen för att förlänga dess livslängd och bevara andrahandsvärdet. Undvik starka rengöringsmedel, det är bäst att tvätta takboxen med vatten och vanligt bilschampo. Om du har en box med metallicfärg får du vara noggrann med att inte använda en för kraftig borste.