Bra att ha i bilen

Var förberedd på resan

Det finns ett antal produkter som man bör ha med sig i bilen för att vara förberedd om något skulle inträffa. Självklart kan man ta detta längre än vad vi gjort här, men vi tycker oss ha satt en hygglig lägsta nivå. Listan är också beroende av vad man har för bil och du får se den mer som generella tips.

Steg 1

Första förband

Något som borde finnas i varje bil är en väska med första förband. När det skett en mindre olycka som att någon kört in i en snödriva eller ner i ett dike, varit tvungen att väja för ett djur eller fått sladd kan ett första förbandskit vara till stor hjälp. 

Steg 2

Bogserlina

Det behöver faktiskt inte vara du som blir stående, det kan vara en medtrafikant som behöver hjälp att ta sig till en verkstad. Oavsett om det är du som är räddaren i nöden eller den som blir undsatt är det praktiskt att ha en bogserlina med sig i bilen. 

Steg 3

Startkablar

Har ljuset stått på när du parkerat och batteriet har laddat ur? Ha alltid startkablar med i bilen så att du enklare kan få hjälp att starta bilen.

Steg 4

Reflexväst

Det är inte bara MC-övningsförare och Zlatan på träning som behöver rocka en reflexväst! Har du blivit stående bredvid vägen när det är mörkt är det viktigt att du syns tydligt för dina medtrafikanter. Och kanske tror Zlatan att du är med i hans lag och ger dig ett riktigt smörpass.

Steg 5

Ficklampa

Är du gammal nog att ha sett Arkiv X? Då vet du att en ficklampa är en accessoar för att se väldigt cool ut. Dessutom är den guld värd om du blir stående längs vägen i mörkret och måste korrigera något med bilen, eller försöker signalera till passerande bilar. ELLER om du lämnar bilen och kommer till ett mystiskt, nedsläckt hus du måste undersöka. The truth is out there.

Steg 6

Motorolja

Det är viktigt att med jämna mellanrum kontrollera oljemängden i bilens motor. Är du som många andra bilförare en slarver som skjuter upp kontrollen till nästa och sedan nästa bensinmacksbesök kan det vara smart att alltid ha extra motorolja tillgängligt i bilen så att du kan fylla på.

Steg 7

Säkringar

Ibland har man otur och det går en säkring mellan servicebesöken, och ett eller flera system i bilen slås ut. Se till att ha säkringar med dig för att snabbt kunna ersätta och köra vidare. 

Steg 8

Glödlampor

Glödlampor går sönder med tiden, gärna i par dessutom. Är du lite händig och utrustad med riktigt små händer så är ett lampbyte en hyggligt enkel sak att genomföra. Kolla i bilens instruktionsbok vilken typ av lampor dina halvljus är och köp med dig några för att ha i reserv i bilen.

Klart

Brandsläckare

Självklart ska du ha en liten brandsläckare i bilen som du snabbt kan släcka en mindre brand med.