Stötdämpare till bil fram. Denna stötdämpare är ett helt fjäderben.Vad är en stötdämpare och vilken uppgift har den?

En stötdämpare har till uppgift är att hålla bilens hjul i kontakt med vägen. Den ska också häva de krafter som vill få bilen att släppa väggreppet. Stötdämparen tar dessutom bort små vibrationer och har en avgörande inverkan på komforten och köregenskaperna hos bilen.

Stötdämpare fungerar som så att en kolvstång löper i en cylinder som är fylld med olja. I ena ändan av kolvstången sitter en perforerad kolv som oljan kan löpa igenom. Hålen är begränsade i storlek och gör det trögt för oljan att passera. Dessutom är cylindern fylld med gas (med övertryck) för att hindra att oljan luftfylls (kaviterar) i cylindern.

Att tänka på när du byter stötdämpare

Stötdämpare skall alltid bytas två och två och de byts per axel, dvs. både höger och vänster fram eller både höger och vänster bak vid samma tillfälle. På så sätt blir bilens köregenskaper de samma.

Stötdämpare finns i många olika utföranden. Vissa är gjorda för att tåla tung last medan andra är rena tävlingsdämpare.

Fjäderbenslagring

När man byter dämpare så skall man tänka på att alltid byta fjäderbenslagring. Detta gäller särskilt fram då man ser till att ratten återgår till ursprungsposition efter en sväng (memorering).

Servicekit

Dessa bör man byta varje gång man byter stötdämpare för att skydda dämparens kolvstång från smuts och stenskott och annat som kan ge repor. En repad kolvstång river sönder dämparens packning och kan resultera i en läcka. Det finns även genomslaggsgummi med i servicekitet som förhindrar skador om stötdämparen får ta emot stötar som går utanför dess verkansområde.

Hur byter jag stötdämpare?

Att byta en stötdämpare på en bil är komplicerat. Man behöver dessutom en hel del specialanpassade verktyg baserat på den bilmodell man skall byta på. Därför bör detta arbete utföras av en verkstad.

Hitta din närmaste Autoexperten bilverkstad här. Vi hjälper dig gärna med dina stötdämpare!