Om något elektriskt i din bil slutar att fungera kan du börja felsökningen med att kontrollera säkringsboxen. Bilsäkringar finns i någon av säkringsboxarna, kontrollera i bilmanualen var de är placerade i din bil. En del bilmodeller har flera säkringsboxar, upp till tre eller fyra, och de kan vara installerade på olika platser. Att byta säkringar bil är ofta inte svårt och med grundläggande fordonskunskaper samt verktyg kan du även byta säkringsboxen själv.

Inspektera bilsäkringar

Säkringar bil skyddar en elektrisk krets från överbelastning och det är en motståndsenhet med låg resistans. Säkringar har en kort tråd som är konstruerad så att den smälter och bryts av om den utsätts för ett överskott av ström, exempelvis om du låter en laddare till en mobiltelefon vara kvar för länge. Säkringarna är anslutna i serie till kretsen som de ska skydda. Säkringen till 12V-uttaget, cigarettändaren, är en av de mest vanliga säkringarna som går.

Säkringslådor har ofta ett diagram med namnet och plasten för varje säkring utmärkt. Slå helt av bilen innan du försöker lokalisera säkringen och plocka bort den för att se om det har blåst. Du kan använda nåltänger för att plocka bort en säkring från säkringsboxen. Inspektera säkringen genom att hålla den mot ljust och kontrollera metalltråden. Om tråden i säkringen är av eller ser skadad ut måste du byta säkringen.

Testa med testljus

Säkringar bil kan testas individuellt utan att du plockar upp dem genom att använda ett testljus. Du behöver slå på tändningen för att testa säkringen, slå på den till position 2 (nyckel på men motor av). Om säkringen är hel tänds lampan på båda sidorna av säkringen. Endast en sida tänds på testlampan om säkringen är dålig. Använd en testlampa som är datorsäker med en LED-lampa, äldre modell av testlampor ger inte alltid ett säkert testresultat.

När du hittar säkringen som är blåst måste du byta ut den mot en säkring av samma typ och värde. Du kan spara tid genom att själv byta säkring i bilen men om samma säkring blåser upprepade gånger eller om vissa elektroniska komponenter i din bil inte fungerar bör du boka tid hos Autoexpertens verkstad som kan hjälpa dig med att identifiera orsaken. Våra kunniga mekaniker kan hjälp dig kan ersätta säkringen eller om det behövs säkringsboxen.