Bromsbelägget, som också kan benämnas bromsklossar, är en förbrukningsdetalj som slits varje gång man bromsar och det är helt normalt att det måste bytas ut efter en tid. Hur ofta hänger mycket på dig som förare och ditt sätt att bromsa.

Vad är bromsbelägg?

Bromsbelägget är en central del av bromssystemet. Det är den delen som bromsokets kolv trycker mot bromsskivan och via den friktion som bildas och bromsar bilen. Utan bromsbeläggen försvinner bromsverkan på bilen.

Bromsbelägget består av ett slitmaterial som sitter på en bottenplatta av metall. Slits bromsbelägget för mycket så att endast bottenplattan kvarstår blir bromsverkan kraftigt reducerad.

Slitagevarnare på bromsbelägget

Bromsbeläget kan vara försett med en slitagevarnare. Dessa finns i två typer:

Mekanisk slitagevarnare

Detta är ofta ett plåtbleck som är placerat vid slitmaterialet. När slitmaterialet är nedslitet så kommer plåtblecket i kontakt med bromsskivan och ett oljud uppstår, en tydlig signal för att det är dags att byta bromsbeläggen.

Elektrisk slitagevarnare

 Det finns också en elektrisk modell av slitagevarnare som sitter inbakad i slitmaterialet och ansluts till bilens elektriska system. När denna får kontakt och bildar en krets så tänds en lampa på bilens instrumentpanel för att indikera till föraren att man måste byta belägg.

Monteringsdetaljer

Bromsbeläggen sitter ofta fästa i bromsoket med hjälp av ett par monteringsdetaljer. Vi rekommenderar att man alltid byter dessa när man byter belägg. Kostnaden är liten och man garanterar att bromsbeläggen löper fritt och därmed fungerar tillfredsställande. Låser sig bromsbeläggen så slits de hastigare samt att det kan uppstå skador på andra delar i bromssystemet som till exempel bromsskivorna.

På vissa bilar så måste man ha ett diagnosinstrument för att försätta bromssystemet i serviceläge. Detta måste göras för att kunna backa kolvarna i bromsoken så man kan montera nya bromsbelägg.

Byta bromsbelägg

Behöver du hjälp med att byta bromsbelägg eller genomföra en bromsservice, kontakta din egen 
Autoexperten bilverkstad. Vi hjälper dig gärna med att byta dina bromsbelägg och du vet väl att du får tre års funktionsgaranti på reservdelarna?

  • 3 års funktionsgaranti på våra reservdelar som motsvarar originalkvalitet
  • Delbetala räntefritt i upp till 24 månader med Autoexperten-kortet