Bromsskivan är totalt avgörande för bromsverkan på bilen.

Vad är en bromsskiva?

Bromsskivan sitter på hjulnavet och löper mellan bromsbeläggen som sitter i Bromsskiva borrad. Används oftare för tuffare körningbromsoket. För varje varv som hjulet snurrar så snurrar även bromsskivan ett varv.

Bromsskivan är en slitagedel som förbrukas lite varje gång den används. En bromsskiva får inte bli för varm undre längre perioder för då riskerar den att bli skev. Om de främre skivorna drabbats av detta upplevs det ofta som skakningar i ratten när man bromsar.

På vissa bilmodeller så sitter det även handbromsfunktionalitet innanför bromsskivans centrum. På andra så används en parkeringsfunktion i bromsoket och påverkar då bromsskivan den vägen.

Alla bromsskivor på bilen har en minimum tjocklek som de inte får understiga. Händer detta så kan det bli farligt då skivorna inte är konstruerade att ta hela bromsverkan från bilen under denna tjocklek. Når en bromsskiva detta tillstånd så skall den bytas ut.

Kan man byta endast en bromsskiva?

Nej, man byter alltid bromsskivor parvis per axel. Det vill säga höger och vänster skiva fram tillsammans eller höger och vänster bak tillsammans. På så sätt får man en jämn bromsverkan så att inte bilen avviker från körriktningen vid en inbromsning.

När man byter bromsskivor skall man också byta bromsbelägg. Man bör även undvika att göra kraftiga inbromsningar under de första 20 milen.

Bromsskivor finns i olika typer:

Solid bromsskiva

En enkel bromskiva. Den är vanligare bak på bilarna där bromsverkan skall vara mindre.

Ventilerad bromskiva

En bromskiva som har dubbla skivor med luftspalter mellan sig för en bättre kylning. Den sitter ofta fram på bilarna där den större delen av bromsverkan appliceras på bilen.

Borrade/slitsade bromsskivor

Dessa bromsskivor används för tuff och hård körning. De har borrade hål i skivan eller slitsade spår. Används mycket inom tävlingsverksamhet.

Keramiska bromsskivor

De här skivorna är endast tänkta för tävlingsverksamhet och är mycket dyra samt svårkörda (man måste bygga upp värme i skivorna för att få en bra bromsverkan). De är mycket lätta och fungerar bättre under höga temperaturer än vanliga skivor.

Byta bromsskivor

Behöver du hjälp med att byta bromsskivor eller bromsservice så kontakta en Autoexperten bilverkstad nära dig. De hjälper dig gärna med att byta dina bromsskivor.