Allt du behöver veta när du ska köpa mopedbil

Mopedbilar, eller EU-moped som de också kallas för, betyder frihet för många ungdomar tack vare deras kompakta design och låga driftskostnader. Idag finns det många olika märken på marknaden, som exempelvis Aixam, Ligier, Microcar och Chatenet. Även den här typen av bil ska både servas och lagas, oavsett om du köper en begagnad, billig mopedbil eller en helt ny. Autoexperten utför bilservice enligt serviceschemat och reparation när något inte fungerar som det ska med din bil. 

Boka service eller reparation

Här har vi samlat några av de vanligaste frågorna vi får om mopedbilar

De klassificeras som moped klass I och drivs oftast av antingen diesel- eller elmotorer. Med andra ord är det ett motorfordon på fyra hjul med med kupé och två sittplatser. Du får ta med en passagerare i bilen, på platsen som är en avsedd och registrerad plats för passagerare.

EU-mopeder har både en begränsad motorstyrka och hastighet. En mopedbil får köra högst 45 km/timmen. Den ska även vara registrerad, ha registreringsskylt och vara trafikförsäkrad. I dagsläget finns det inget krav på kontrollbesiktning.

Du får köra en EU-moped om du:

 • är över 15 år och
 • har AM-körkort eller körkort med högre behörighet, eller
 • traktorkort utfärdat före 1 oktober 2009.
 • Du måste ha fyllt 15 år.
 • Du måste ha behörighet att köra mopedbil.
 • Du måste använda säkerhetsbälte.
 • Du måste ha en skylt för långsamtgående fordon (en så kallad LGF-skylt), den ska vara typgodkänd och placeras baktill och utanpå fordonet med en av triangelns spetsar uppåt.
 • Vi rekommenderar att ha vinterdäck på mopedbilar men det är inte ett krav i dagsläget.
 • Du betalar inget fordonsskatt för mopedbil.

Du får inte köra en EU-moped på varken cykelbana, motorväg eller motortrafikled. Det betyder alltså att du inte får köra den på en 100-väg. Du får endast köra en mopedbil på vägar där den maximalt tillåtna hastigheten är 70 km/h.

Hur mycket en mopedbil kostar beror på flera olika faktorer. Priset för en ny mopedbil kan vara allt från 165 000 till över 260 000 kronor. Om du väljer att köpa en mopedbil begagnad blir prislappen självklart lägre.

Längre Leve Din Bil - Autoexperten på YouTube

Välkommen in bakom kulisserna på Autoexpertens verkstäder. I vår YouTube-serie Längre Leve Din Bil får du följa med när våra duktiga mekaniker, tillsammans med sina kunder lagar, servar eller extrautrustar bilen. Allt tillsammans med Erik Ekstrand och gästpraktikanter. Kom ihåg att prenumerera på vår kanal så att du inte missar något avsnitt!

Se alla avsnitt av vår YouTube-serie

Vi finns i hela landet

Autoexperten stöttar dig och din bil genom:

 • vår tillgänglighet - Vi finns på 350 bilverkstäder i Sverige
 • 3 års funktionsgaranti på alla reservdelar
 • 12 månaders kostnadsfri Assistansförsäkring vid bilservice
 • att du har möjlighet att delbetala verkstadsjobbet räntefritt i upp till 24 månader.
Hitta din närmaste Autoexperten
Visa karta

Boka fler verkstadstjänster

Välj tjänst, se pris och boka tid på din bilverkstad. Filtrera på typ av tjänst för att se samtliga tjänster inom en kategori. Du kan boka fler tjänster på samma gång.

Ikon

Hitta Autoexperten Bilverkstad

Autoexperten Bilverkstäder finns landet runt. Hitta din närmaste Autoexperten Bilverkstad så hjälper vi dig med alla dina bilärenden.
Varmt välkommen!

Hitta Autoexperten bilverkstad
Ikon

Få offert för nya däck

Är det dags för nya däck? Vi har ett brett utbud av både sommar- och vinterdäck i olika priskategorier, både billiga och dyra. Vi hjälper dig att välja däck som lever upp till dina behov och förväntningar.

Offert nya däck

Vad våra kunder säger om oss