Vilken takbox passar din bil? Vilka rails passar din bil? Det finns flera bra märken på takboxar och rails på marknaden, men vilka som är bäst för dig och din bil kan bara du avgöra. Alternativt så kan givetvis din verkstad hjälpa dig. Här kommer några tips på bra saker att tänka på när du ska hitta och välja rätt takbox för dig och din bil.

Hitta rätt takräcke

Innan du börjar titta på olika takboxar behöver du veta vad för takräcke du ska ha och hur du ska fästa det. Det finns olika typer av takräcke/lasthållare:

  • Takräcke för integrerade rails 
    - detta är rails som med hjälp av en kloss ligger mot bilens tak. De sticker inte upp så mycket och är den typen av rails som många nyare bilar har.
  • Lasthållare för takreling 
  • Takräcke som passar utan rails 
  • Lasthållare för dragkrok 

Hur monterar man takräcken på en bil?

Man brukar säga att det finns två sätt att montera takräcken på en bil. Det ena är att man pressar fast räcket på railens som redan sitter på bilen. Det viktiga att komma ihåg om man använder den metoden är att köpa rätt fästen, som passar till just din bils rails. För att göra det krångligare har de flesta bilar olika typer av rails. Men är du osäker kan du alltid fråga din Autoexperten-verkstad vilka du ska ha.

Min bil har inga rails, hur gör jag då?

Om bilen saknar rails kan man ändå oftast montera takräcken genom att klämma fast fästena vid dörrkarmen. Moderna rails är formade som en flygplansvinge. Med den nya tekniken slipper du det vinande ljudet (som oftast hörs på äldre varianter). Thules takräcke WingBar är ett bra exempel på moderna rails med lågt vindbrus.

Olika typer av takboxar
- till såväl skid- som hikingsemestern

Skidbox - den vanligaste typen

Hur stor takbox behöver man egentligen? Det beror på dina behov och det finns flera varianter på takboxar att välja mellan. Det vanligaste typen är skidboxen, tillräckligt lång för att kunna frakta skidor och inte speciellt hög. Oftast går den att öppna från båda sidorna.

Packboxen - när mycket ska packas

Packboxen är en högre variant som oftast har väl tilltagen packyta som rymmer såväl familjens skidor som pjäxor med mera. Det man ska ha koll på är ekipagets totala höjd med boxen på, så att man inte fastnar tex i ett garage. 

Takbox Motion XT XL blanksvart

Thule Motion XT XL är en av de mest populära takboxarna. Till produkten >>

Lastbox - snabb montering bak på bilen

Lastboxen monteras bak på bilen och ger massor av extra packutrymme. Dessutom monteras den snabbt och enkelt, utan verktyg, direkt på tex Thule EasyBase.

Relaterat från bloggen

Dags för vårstädning av garaget 17 maj