Du har kört minimalt under året och bilen rullar på som den ska. Är det verkligen nödvändigt med en årlig service av bilen? Det korta svaret är: ja! Här delar tre experter med sig av sina bästa tips gällande bilservice, val av verkstad och hur du kan få din bil att leva längre.

Peter Lind, mekaniker och ägare av Elmers Bil AB i Karlskrona
Måste jag verkligen serva bilen årligen om jag kör lite?
- Kör du för lite påverkar det allt från bromsar till motorolja negativt. Gammal motorolja kan ge ordentliga motorskador och då blir det riktigt dyrt. Har du otur kan exempelvis kamkedjan skadas och det är kostsamt.

Varför ska bilägare välja Autoexperten?
- Dels för att vi är en Godkänd Bilverkstad, vilket är en garanti på att verkstaden är seriös, har ordentliga rutiner och kan sin sak. Det är en ny branschstandard som kontrolleras av tredje part. Dels för att du efter en årsservice får ett års assistansförsäkring på köpet. Du kan vara helt trygg med att vi aldrig genomför några åtgärder utan att först ha en dialog med dig som kund.

Fredrik Svärm, mekaniker och ägare av Motala Bilteknik AB
Vad är det vanligaste misstagen bilägare gör?
- Inför vintern är det viktigt att ha koll på vätskors fryspunkter, som glykol och spolarvätska. Många glömmer det och så fryser allting sönder. En annan vanlig sak är batteriet, att det inte kontrolleras inför vintern. Se till att testa batteriet inför vintern hos en verkstad.

Vad kan hända om man slarvar med underhållet av bilen?
- Utöver att du minskar livslängden på bilen så kan fel som i början var enkla och inte så kostsamma att åtgärda bli större och dyrare reparationer. Något som hade kostat ett par tusenlappar kan lätt hamnar på tio gånger så dyrt om det blivit följdskador.

Krister Etting, VD och delägare av Etting Maskin & Service AB i Tavelsjö
Varför är det viktigt att serva bilen med jämna mellanrum och att följa tillverkarens serviceintervaller?

- För att uppnå bästa driftsäkerhet och för att bilens garantier skall fortsätta gälla. Men även för att minimera onödiga kostnader och haverier samt för att bibehålla bilens servicehistorik och därmed andrahandsvärde. 

Experternas bästa tips till bilägaren

• Gör årlig service. Även om du kör lite. Det får bilen att hålla längre och du undviker dyra följdskador på bilen.

• Ta hand om din bil. Kolla oljan, byt lampor och tvätta bilen, även undertill, med jämna mellanrum. Lyssna, låter det konstigt när du kör, ta kontakt med verkstaden direkt.

• Bli stamkund så verkstaden har tillgång till bilens historik. Autoexperten erbjuder 3 års garanti på reservdelarna, förutsatt att de har monterat dem.

Boka ditt nästa verkstadsbesök >>

 

Fotograf: Norbert Toth

Relaterat från bloggen

Winter Days på Stockholm Stadion 30 jan

Teknikens Värld och Vi Bilägare utser oss till testvinnare 21 mar

- förlänger avtalet och blir premiumpartner 11 nov

Elisabeth Juudas - en del av tränarduon för Team Autoexperten 19 aug

Ny tränare Team Autoexperten 21 jun

Dags för vårstädning av garaget 17 maj

Linn Persson - en av Sveriges främsta skidskyttar 11 apr

Längre leve din bil 25 maj