Visste du att rätt underhåll får bilen att rulla längre? Att ta hand om sin bil är inte bara ekonomiskt smart, det minskar även bilens påverkan på miljön. Ändå är bara fyra av tio svenska bilar äldre än tio år.
Bara fyra av tio bilar som rullar på de svenska vägarna är äldre än tio år och endast en av tio är äldre än tjugo, enligt en undersökning av Trafikanalys/SCB.
– Det finns inga genvägar när det gäller att ta hand om sin bil. Låter du problem kvarstå så förvärras de alltid över tid och ofta blir det följdproblem, berättar Stefan Almqvist, ägare av Bilcenter Almqvist & Foldefors AB i Ludvika, en bilverkstad som är ansluten till Autoexperten.
Ta hand om bilen - för miljöns skull
De vanligaste problemen som kunderna behöver hjälp med är, förutom regelbunden service av bilen, bromsar som strular eller att upphängningen av fram- eller bakvagn behöver ses över. Stefan ser många bilar som inte tas omhand.
– Tar du hand om din bil på rätt sätt håller den inte bara längre, dessutom minskar du bilens miljöpåverkan, säger han.
Ett luftfilter som är igensatt minskar syretillförseln till motorn. Det i sin tur försämrar förbränningen, vilket gör att bilen drar mer bensin och därmed får en högre utsläppsgrad. En växellåda som inte har ren olja fungerar sämre och motverkar därför din möjlighet att köra på ett miljövänligt sätt, så kallad grön körning.
– Ett annat exempel är när bromsbeläggen inte byts i tid. Utöver att det sliter onödigt mycket på bilen, med risk för värre skador som resulterar i att du får byta ut hela bromsskivorna eller i värsta fall hela bromsoket, så sprids det partiklar i miljön när metall går mot metall. Dessutom blir det dyrt. Att byta bromsbelägg kostar omkring 2 000 kronor, att göra en komplett bromsrenovering kan hamna runt 10 000 kronor, berättar Stefan.
Så tar du hand om din bil
Ta ett varv runt bilen, spola lite spolarvätska på rutan så ser du om torkarbladen gör sitt jobb. Håll utkik efter eventuellt läckage, parkerar du på samma plats ser du direkt om något droppat på marken under.
Tvätta av din bil. Spola gärna av den undertill så du får bort mycket av allt salt, grus och annat som kan samlas under.
Lämna in bilen hos din verkstad och låt den göra en service samt inspektion. Då upptäcks ofta eventuella brister i tid.
Mellan 16 april och 30 september är det förbjudet att använda dubbdäck om det inte är eller förväntas bli vinterväglag. Se till att reservera tid för däckbyte så snart du kan, det blir snabbt fullbokat.
Håll dig till en verkstad
Att ignorera det som Bilprovningen vid besiktningen tar upp som ”Bra att veta” kan också bli kostsamt. Stefan menar att många får uppfattningen att det är saker som inte behöver åtgärdas.
– Det handlar om att du inte behöver åtgärda det för att bilen ska vara trafiksäker, men det är fortfarande saker som behöver göras för att bilen ska hålla längre. Skramlar eller gnisslar det från bilen är det något som inte står rätt till. Ju längre du väntar desto mer stryk tar bilen, helt i onödan, säger han.
Ett tips han vill skicka med bilägare är att välja en och samma bilverkstad för din bil.
– Det behöver inte vara en originalverkstad, vi erbjuder samma garantier och expertis. Men det bör vara samma. Då har vi historiken och eventuella problem kan följas upp och således gå på garantin, istället för att du behöver betala för något som egentligen beror på en fabrikationsfel i grunden. Det kan vara svårt att få garanti på följdskador om ingreppet är gjort någon annanstans, för att inte nämna den tiden du behöver lägga på att ringa runt när något problem uppstår. Har du en enda verkstad är det den som tar ansvar för hela processen, vilket kan spara både tid och pengar för dig som bilägare, avslutar Stefan.
Bilexpertens tips
Gå till samma bilverkstad hela tiden. Då har vi en historik och uppstår det följdproblem är det lättare att åtgärda. Vi erbjuder tre års produktgaranti och ett års garanti på utfört jobb.
Byt ut delar i tid, annars uppstår följdproblem som ofta är mycket dyrare att åtgärda.
Välj en bilverkstad som har kvalitetsstandarden Godkänd Bilverkstad. Det borgar för kompetens och ett etablerat arbete inom kvalitet, miljö och säkerhet.