Farlig arbetsmiljö och svartjobb. Så summeras en myndighetsgemensam insats mot bilverkstäder och biltvättar. Kontrollerna (gjorda av Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten och Skatteverket) avslöjade farlig arbetsmiljö, illegal arbetskraft och misstänkt utnyttjande av människor. Autoexperten vill att frågan om lagkrav, för att få driva en verkstad, ska tas på allvar. - oseriösa aktörer skadar branschens rykte, drabbar individer hårt och påverkar vår miljö negativt. Vi välkomnar granskningen och hoppas att fler strävar, som Autoexperten, mot att bli GBV-certifierade. Säger Hanna Bühlmann, Chef Autoexpertens Verkstadskoncept & Hållbarhet.

Dessa oanmälda inspektioner visar på brister som vi på Autoexperten givetvis ser som otroligt allvarliga och dessutom, i flera fall, direkt olagliga. Vi arbetar därför hårt med att få alla våra verkstäder GBV-certifierade. Godkänd Bilverkstad är etiketten på det som vi jobbar för. Det ger kunderna trygghet, det ger de anställda en trygghet och det garanterar att våra verkstäder når upp till hög kvalitet och att de ständigt utvecklas för att nå uppsatta mål och krav. Per dags dato är mer än hälften av Autoexpertens verkstäder certifierade enligt GBV och målet är givetvis att samtliga verkstäder blir GBV och det snarast möjliga.

Autoexperten välkomnar granskningen

Hanna Bühlmann, Chef Autoexpertens verkstadskoncept och hållbarhet
- Vi tycker att det är bra att den här typen av kontroller genomförs, eftersom det också sätter fingret på de problem som vi har i branschen med oseriösa aktörer. Det beklagliga resultatet av den här granskningen, gör att vi är än mer övertygade om att Godkänd Bilverkstad är superviktigt för branschen. Hon fortsätter.– vi behöver kunna visa upp för bilägaren på vilket sätt vi särskiljer oss från de som inte lever upp till lag- och branschkrav och det kan vi bara göra genom en oberoende nationell standard. Att stå bakom den är en självklarhet för oss.


- Det är dags att ta frågan om lagkrav, för att få öppna en verkstad, på allvar och vi förutsätter att båda branschorganisationerna (SFVF och MRF) fortsätter att, outtröttligt, driva den agendan. Avslutar Hanna.

Tryggare bilägare


Bilägaren ska kunna känna sig trygg och därför står Autoexperten bakom GBV, eftersom den hjälper bilägaren att särskilja seriösa aktörer från oseriösa. Dessutom kommer kunderna veta att de ska titta efter GBV-loggan och då ska de kunna känna en trygghet med att lämna sin bil till just den verkstaden. Hanna fortsätter.-Med tiden kommer kunderna att veta vad de ska kika efter för att kunna känna att de har gjort ett bra val av verkstad. Verkstaden kanske tillhör en större kedja, vilket för med sig en viss trygghet, eller så är den GBV-certifierad och kan därför påvisa att de kontinuerligt bedriver ett kvalitets- och hållbarhetsarbete. Eller både och.

Relaterat från bloggen

Winter Days på Stockholm Stadion 30 jan

Teknikens Värld och Vi Bilägare utser oss till testvinnare 21 mar

- förlänger avtalet och blir premiumpartner 11 nov

Elisabeth Juudas - en del av tränarduon för Team Autoexperten 19 aug

Ny tränare Team Autoexperten 21 jun

Dags för vårstädning av garaget 17 maj

Linn Persson - en av Sveriges främsta skidskyttar 11 apr

Vi tror på att laga det som är trasigt 13 okt